Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Emotivna priča o paru koji je odbio da se razdvoji i ostao zajedno na Titaniku do zajedničke smrti

Preuzmite sliku

Zajedno s nekim značajnim putnicima kao što su John Jacob Astor IV i Molly Brown, Isidor i Ida Straus su se ukrcali na Titanik 10. aprila 1912. godine i krenuli prema New Yorku. Nepotopivi brod je potonuo, oduzevši život Strausu i mnogim drugim putnicima sa toliko priča za ispričati, piše Bright Side.

Govoreći o zanimljivim pričama, želimo da podijelimo priču o paru koji je dao pravi smisao izreci „ostat ćemo zajedno dok nas smrt ne rastavi“.

Isidor Straus je bio bogat čovjek, prenosi Tuzlanski.ba.

Rođen u Bavarskoj 1845. godine, Isidor je bio američko-jevrejski biznismen, političar i suvlasnik robne kuće Macy's. Svoju fascinantnu karijeru započeo je radeći kao službenik u očevoj firmi. Godine 1865. mladi motivirani čovjek se preselio u New York zajedno sa svojim bratom Nathanom, gdje je stvorio ime u biznisu i politici.

 • New York je također bio mjesto gdje su se upoznali Isidor Straus i Rosalie Ida Blun. Godine 1866. Isidor je bio poslovni saradnik Idinog amidže. Susreli su se, postali prijatelji, a ubrzo i par, a vjenčali su se 1871. godine i dobili 7 djece. Oboje su među ljudima bili poznati po svojoj filantropiji i simpatiji.

  Rezervisali su kartu za prvu klasu na Titaniku.

  Od kada su se vjenčali, 1871. godine, par je imao ogromnu ljubav i naklonost jedno prema drugom. Njihovi poznanici su tvrdili da su putovali jedno s drugim, te da su svakodnevno razmjenjivali pisma kada je Isidor sam putovao na posao.

  Ukrcavanje na Titanik bio je čist preokret sudbine. Par je bio u posjeti Evropi kada su se morali vratiti nazad u SAD zbog štrajka uglja u Engleskoj. Rezervisali su veliki smeštaj, dovoljno velik za njih i njihove sluge.

  Opčinjena Titanikom, Ida je napisala pismo svojoj prijateljici, nekoliko dana prije potonuća.

  Strausov smeštaj je bio prvoklasni smeštaj „namješten po najboljem ukusu i najluksuznije moguće i to su zaista sobe a ne kabine“, kako je gospođa Straus objasnila u pismu koje je poslala svojoj prijateljici 4 dana prije potonuća broda.

  Kao putnik prve klase, Isidor je podnio plemenitu žrtvu.

  Kako historija ide, Titanik je potonuo 15. aprila 1912. u sjevernom Atlantskom okeanu nakon što je brod udario u santu leda, ostavljajući putnike u nevjerici i panici. Ubrzo nakon sudara, kapetan je naredio da se utovare čamci za spašavanje i oni su započeli evakuaciju.

 • Odlučeno je da se u čamce prvo ukrcaju žene i djeca. Isadoru, kao jednom od najbogatijih ljudi na brodu, ponuđeno je mjesto, što je on oštro odbio jer mnoge žene i djeca još nisu spašeni.

  Ida je dobila prioritetno mjesto u čamcu za spašavanje, ali je odbila da ostavi muža.

  Kao putnica prve klase i žena, Ida je dobila prioritetno mjesto na čamcu za spašavanje da napusti brod koji tone. Ali 63-godišnja supruga sišla je s broda u trenutku kada je shvatila da njen muž ne ide s njom. Uprkos naporima policajaca i njenog supruga da je vrate na brod, ona je odbila da ode rekavši: „Živimo zajedno mnogo godina. Gdje ti ideš, idem ja.”

 • Ida je zamolila svoju sluškinju da zauzme njeno mjesto u čamcu za spašavanje. Dala joj je i kaput da se ugrije i rekla joj: “Ovo će ti trebati više nego meni.” Idina sobarica je spašena među ljudima u tom čamcu za spašavanje – zadržala je Idin kaput i potom ga dala svojoj djeci.

  Stariji par ostao je zajedno do gorkog kraja.

  U filmu je prikazan par kako se mazi u krevetu dok im ledena okeanska voda počinje da ispunjava njihovu sobu. Ali niko zapravo ne zna gdje su proveli svoj posljednji trenutak, jer, prema riječima njihovog pra-praunuka, „Poslednji put su viđeni kako stoje na palubi, zagrljeni, mirno čekaju.”

  Znamo samo da su izgubili živote na brodu, ali su ostali zajedno do samog kraja. Nakon potapanja, Isidorovo tijelo je pronađeno, a on je sahranjen na groblju Woodlawn u Bronksu u New Yorku. Tijelo njegove supruge nikada nije pronađeno, ali joj je ponuđeno spomen obilježje pričvršćeno za njegov grob.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,