Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Eiffelov toranj kreće u obnovu: Dobit će boju koju je želio njen idejni tvorac

Preuzmite sliku

Eiffelov toranj upustio se u najveću obnovu u svojoj 130-godišnjoj istoriji kako bi bio u najboljem izdanju za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Između ostalog, dobiće zlatnu nijansu.

Ne samo da će svih 19 prethodnih slojeva boje biti uklonjeno, nego će pariska ikona ostati bez prepoznatljive smeđe boje koju nosi od 1968. Biće zamijenjena žuto-smeđom koju je za svoj spomenik lično želio Gustave Eiffel.

„To će tornju dati ‘zlatniju nijansu’ od boje kakvu smo dosad vidjeli, baš u vrijeme Olimpijskih igara“, rekao je Patrick Branco Ruivo, direktor kompanije koja upravlja tornjem.

Renovacija 324 metra visokog tornja, sastavljenog od 18.000 metalnih dijelova pričvršćenih s 2,5 miliona spojnica, koštaće 50 miliona eura, prenosi Hina.

Uklanjanje starih slojeva boje rizično je zbog prisutnosti olova, pa radnici moraju poštovati stroge zdravstvene protokole.

Eiffelov toranj dobija novi sloj boje svakih sedam godina, kao i zaštitu od vjetra, sunca, zagađenja i korozije. Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja iduće godine.

„Zašto je Gustave Eiffel izabrao žuto-smeđu? Vjerovatno zbog toga da bi toranj odražavao čitav Pariz u kojem prevladavaju zgrade od krečnjaka“, rekao je Pierre-Antoine Gatier, glavni arhitekta obnove francuskih istorijskih spomenika koji je odlučio o promjeni boje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,