Srijeda, 27. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dvorac od gline u Dolini vila: Šarmantno selo koje djeluje kao prizor iz bajke

Preuzmite sliku

Proslavilo se svojim unikatnim izgledom nalik na kućice iz bajki, a okolna priroda koju čine zelena dolina, planina u zaleđu i žubor rijeke samo pojačavaju taj dojam i harmoniju…

Navede li vas put od Temišvara prema Brasovu ili Bukureštu, napravite pauzu u pitoresknom mjestu Castelul de Lut Valea Zanelor – nećete požaliti, obećavamo. Njegovo ime u prijevodu znači Dvorac od gline u Dolini vila. Da ne lomimo jezik, zvat ćemo ga samo Castelul, a sad krenimo u istraživanje, prenosi punkufer.hr.

 • Riječ je o eko selu i malom dvorcu smještenom u rumunjskoj dolini u poznatoj regiji Transilvaniji, nedaleko od rijeke Porumbacu. Jednom kada ga vidite na fotografijama, nećete ga više zaboraviti.

  Proslavio se svojim unikatnim izgledom nalik na kućice iz bajki, a okolna priroda koju čine zelena dolina, planina u zaleđu i žubor rijeke samo pojačavaju taj dojam i harmoniju. Izgrađen je od gline i pijeska, a oblikom podsjeća na kućice hobita ili kakvih šumskih bića iz bajke.

 • Iako izgleda kao uspomena iz davnih dana, njegova prošlost nije tako dugačka. Naime, osnovala ga je rumunjska porodica zasićena asfaltom i gradskom vrevom. Inspiraciju su pronašli u svom vlastitom djetetu, ali i predivnoj prirodi ove regije. Sve je krenulo 2015. godine, a tajnu podizanja dvorca čuvaju za sebe – ističu samo kako je sve ručni rad (vila i patuljaka).

 • Dvorac ima prizemlje i prvi sprat, deset soba, dva tornja i čak pedeset prozora. Sve je organskog porijekla i u potpunoj harmoniji s prirodom.

  Vanjski dio preuređen je u terasu na kojoj se poslužuje hrana, a u blizini se nalazi i nekoliko suvenirnica (svi suveniri su eko proizvodi) te kućice za odmor.

 • Ovo je mjesto namijenjeno za odmor, pa ako ste u potrazi za kakvim aktivnostima, ovdje se vjerovatno nećete dugo zadržavati. No, sigurno će vam se svidjeti prizori. Upravo zbog toga ovo je postala popularna lokacija za slavlja, poslovne večere i vjenčanja.

  P.S. Ulaznica se plaća – svega 5 rumunjskih leja, što bi značilo oko 2 KM. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,