Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dvominutna masaža stopala koja vam može pomoći da zaspite

Preuzmite sliku

Simptomi nesanice nalaze se kod trećine svjetske populacije. A to može dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica. Zbog toga je važno obratiti pažnju na to kako zaspite i pokušati uspostaviti noćni proces. Mnogi ljudi pribjegavaju lijekovima za pomoć, ali postoji drugi način kako riješiti problem, piše Bright Side.

Michele Stevens, refleksolog, objašnjava kako napraviti samo-masažu u nekoliko koraka kako biste zaspali bez problema i lijekova, prenosi Tuzlanski.ba.

Korak 1

Možete početi s tačkom na vrhu nožnog prsta. Tačku masirajte kružnim pokretima. Zatim lagano pritisnite i držite nekoliko sekundi.

 • Korak 2

  Masirajte veliki palac palcem. Krenite s bočne strane prsta i pomičite se odozdo prema gore. Zatim idite do centra, a zatim s druge strane nožnog prsta. Ponovite najmanje 3 puta.

 • Korak 3

  Masirajte gornji dio stopala. Pomaknite se do nožnih prstiju, vršeći pritisak na sve dijelove stopala. Ponovite ove akcije nekoliko puta.

 • Korak 4

  Masirajte sredinu stopala. Da biste to učinili, kružnim pokretima pritisnite jedan palac preko stopala, s jedne na drugu stranu. Ponovite najmanje 3 puta.

 • Korak 5

  Kružnim pokretima izmasirajte sredinu stopala palcem. Zatim pritisnite ovu tačku i držite nekoliko sekundi.

 • Korak 6

  Nježno povucite svaki nožni prst na stopalu. Počnite s velikim nožnim prstom i pređite na onog malog. Ponovite nekoliko puta. Takođe možete masirati između nožnih prstiju.

 • Korak 7

  Morate pronaći najvišu tačku gležnja na unutrašnjem dijelu noge. Izbrojite 4 širine prsta od ove tačke prema gore. Sada pritisnite iza kosti i masirajte kružnim pokretima 5 sekundi. Trudnice bi trebale izbjegavati ovu tačku pritiska.

 • Korak 8

  Lezite na leđa i savijte koljena. Uzmite stopalo u ruku i zakrivite nožne prste. Naći će se depresija na potplatu. Na ovu tačku pritisnite i masirajte kružnim pokretima. Ponovite s drugom nogom. (Tuzlasnki.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,