Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dvije zemlje na Balkanu koje su bivše američke predsjednike pretvorile u turističku atrakciju

Preuzmite sliku

Gradnja spomenika živućim američkim predsjednicima rijetkost je u SAD-u, ali i svijetu. No, na Balkanu dvijema američkim figurama dodijeljena je ova čast.

Bulever Billa Clintona smješten je u glavnom gradu Kosova. Glavna atrakcija bulevara je tri metara visok kip bivšeg američkog predsjednika koji je u Prištini otkriven 1. novembra 2009. godine, prenosi punkufer.hr.

Bulever i kip svojevrsna su zahvala lokalnog stanovništva za Clintonovu pomoć tokom rata na Kosovu potkraj devedesetih godina prošlog stoljeća.

 • Četrdesetdrugi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država bio je nazočan na ceremoniji otkrivanja kipa te zahvalio Kosovarima za ovu veliku čast.

  Na bulevaru Billa Clintona nalazi se i butik Hillary koji nosi ime nekadašnje prve dame SAD-a, ali i demokratske kandidatkinje za Ovalni ured na prošlim izborima.

  Gradnja spomenika živućim američkim predsjednicima rijetkost je u SAD-u i svijetu. No, na Balkanu još jednoj američkoj političkoj figuri dodijeljena je ova čast.

  Kip Georgea W. Busha krasi centar gradića Fushë-Krujë u albanskom okrugu Drač. Tri metara visok kip prikazuje 43. američkog predsjednika u ležernoj pozi u košulji podvinutih rukava kako maše lokalnom stanovništvu.

 • Albanci su Georgeu W. Bushu izgradili spomenik u julu 2011. godine s obzirom da je on bio prvi američki predsjednik koji je došao u službeni posjet zemlji, ali i u gradić Fushë-Krujë.

  Ovi spomenički kurioziteti s vremenom su postale turističke atrakcije koje svakako treba posjetiti ako se nađete u blizini. Dobar su i orijentir u prostoru ako trebate pozvati taksi ili se naći s nekime. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje