Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dvadesetominutno uspinjanje ljestvama vodi do “najusamljenije kuće na svijetu” (FOTO)

Preuzmite sliku

Na 40 metara visokom stubu od krečnjaka, okružen Kavkaskim planinama, nalazi se fascinantan dom monaha Maksima Kavtaradže, jedan je od simbola regiona Imereti u Gruziji. Čim se pročulo za ovu nesvakidašnju kuću, počelo je i veliko interesovanje svjetskih medija, koji su joj pripisali titulu “najusamljenije kuće na svijetu”.

U julu 1944. načinjen je prvi dokumentovan uspon na stub, pri čemu su otkrivene ruševine i mošti posljednjeg monaha koji je tu živio, stare gotovo šest vijekova. Ruševine pronađene na vrhu bile su ostaci crkve iz 10. vijeka koje su pripadale stilitama, jednoj formi hrišćanskih asketa koji su živjeli na kamenim stubovima kako bi se izolovali od iskušenja i živjeli bliže Bogu.

Iako od 15. vijeka nije bio naseljen, stub Katskhi, koji je ponio ime po selu u kom se nalazi, dugo je predmet poštovanja među lokalnim stanovništvom. Tek je 1993, kada se nakon burnog života Maksim Kavtaradže zamonašio, stub dobio novog i jedinog stanovnika. Monah od tada uz pomoć lokalne hrišćanske zajednice radi na obnovi skromnog manastirskog kompleksa, koji, pored skromne kolibe, obuhvata crkvu Maksima Ispovjednika, tri isposničke ćelije, kriptu i vinski podrum.

Do svog teško pristupačnog doma, Maksim dolazi dvadesetominutnim uspinjanjem metalnim ljestvama, a hrana i druge potrepštine se do vrha stuba dostavljaju mehanizmom koji se pokreće ručno iz podnožja stijene. Crkva je nekada bila otvorena za muške posjetioce, međutim, sada je zatvorena za javnost.

Između 2005. i 2009, zgrada manastira na vrhu stuba obnovljena je uz pomoć gruzijske Nacionalne agencije za očuvanje spomenika. (kucastil.rs)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje