Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Duga 65 metara: Soba u kojoj vam ne bi bilo dosadno da živite 547 godina

Preuzmite sliku

Univerzitet Trinity u Dublinu je jedno od kulturno najvažnijih i najposjećenjih spomenika u glavnom gradu Irske. Tačnije, najposjećenija je njezina biblioteka i duga soba.

Duga soba je duga oko 65 metara, a ispunjena je s 200.000 najstarijih knjižnih naslova u bibliotci  Trinity. Da čitate jednu knjigu dnevno bilo bi vam potrebno 547 godina da odradite cijelu kolekciju samo ove sobe. Cijela biblioteka obuhvata oko sedam miliona naslova, a smatra se jednom od najimpresivnijih na svijetu.  Kada je duga soba građena između 1712. i 1732. godine imala je ravan gipsani strop. Ali on je podignut stotinjak godina kasnije s obzirom da je ponestalo prostora za odlaganje knjiga, te je trebalo biti postavljeno još polica.

  • Duga soba ponosi se impresivnom kolekcijom mramornih bista uvaženih filozofa, književnika i osoba blisko povezanih sa sveučilištom Trinity. Najpoznatija bista svakako je ona Jonathana Swifta koju je napravio Louis Francois Roubiliac. U dugoj sobi izložena je i jedna od najstarih harfi na svijetu. Ovaj srednjevjekovni muziči instrument potječe iz 14. ili 15. Stoljeća, a njezin izgled nalazi se i na logotipu slavnog irskog brenda piva Guinness.

  • Soba arhive u hramu Jedija u filmu Star Wars: Epizoda II Klonovi napadaju neodoljivo podsjeća na dugu sobu u Trinityju iako produkcijska kuća Lucasfilm nije tražila dopuštenje za korištenje njihovog izgleda u filmu. Lucasfilm je opovrgnuo bilo kakvu sličnost, a sveučilište je u konačnici odustalo od tužbe. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje