Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Država u kojoj je predsjednik zabranio prodaju cigareta

Preuzmite sliku

Predsjednik Turkmenistana je zabranio prodaju svih duhanskih proizvoda, ako je vjerovati izvještajima iz ove strogo kontrolisane nacije.

Nova uredba navodno zabranjuje prodaju svih duhanskih proizvoda, a trgovine su suočene sa novčanom kaznom od 1.200 funti ako budu uhvaćeni u prodaji cigareta. Chrono-TM, nezavisna internet stranica koja izvještava o turkmenskim poslovima izvan granica ove zemlje, izvještava da se crno tržište proširilo na ulicama glavnog grada Ashgabata. Usljed krijumčarenja, cijena paketa cigareta dostiže više od 8 funti.

Mediji u Turkmenistanu su u potpunosti pod kontrolom vlade. Reporteri bez granica navode da je Turkmenistan treća zemlja po pitanju slobode medija u svijetu, dok su Sjeverna Koreja i Eritreja rangirane kao represivnije.

To je dospjelo u javnost nakon najnovije politike koju nameće sadašnji predsjednik Gurbangulija Berdymukhamedow. Turkemistanski predsjednik se često viđa kako uživa u aktivnostima na otvorenom kao što su biciklizam i ribolov i kao takav se vjeruje da ne konzumira cigarete.

Atadurdu Odmanovu, šefu državne službe za zaštitu sigurnosti zdravog društva, oduzet je čin pukovnika ranije ovog mjeseca zbog njegovog propusta da podstakne pušače Turkmenistana da ostave ovu nezdravu naviku.

Berdymukhamedow je malo umjereniji od svog prethodnika Nijazova. On je uklonio zabrane na cirkus i operu, a koje su prethodno smatrane “nedovoljno turkmenskim”, obnovljena su imena mjeseci koje je Nijazov nazvao po sebi i svojoj majci i dozvolio je cyber-kafićima u Ashgabatu da nude neograničen pristup internetu.

Međutim, on i dalje ostaje rigidno autoritaran vladar. Berdymukhamedow prati Nijazov primjer u zabrani svih političkih opozicija, progoni vjerske i etničke manjine i zadržava pravo na apsolutnu kontrolu elektronskih medija. Nakon što je objavljena vijest o zabrani cigareta, televizija koja se nalazi pod kontrolom države pokazala je snimke hiljada paketa cigareta koje spaljuju.

Ostaje da se vidi kakav će utjecaj imati ovakva politika na zdravlje ljudi Turkmenistana, gdje životni vijek iznosi samo 65 godina. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,