Petak, 15. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Drvce koje je promijenilo svijet: Evropski trg na kojem je okićen prvi bor

Preuzmite sliku

Kad se nešto dogodi prije više od 500 godina, nije lako razlučiti gdje prestaju činjenice, a gdje počinje legenda – ali latvijski stručnjaci tvrde da je upravo u Rigi okićeno prvo božićno drvce.

Tradicija se navodno rodila na najvećoj tržnici u Evropi, na prostoru velikom poput devet nogometnih igrališta nalazi se više od tri hiljade štandova koje tokom vikenda obiđe i do sto hiljada ljudi. To je mjesto i UNESCO uvrstio na popis svjetske baštine.

  • Običaj kićenja drvca navodno je započeo 1510. godine, kada su ga lokalni trgovci ukrasili umjetnim ružama, plesali i veselili se oko njega, a potom i zapalili. I danas se u Rigi može pročitati natpis u kamenu koji na osam jezika navodi da se radi o mjestu na kojem je postavljeno prvo javno božićno drvce.

    Dvadeset godina kasnije Francuzi su kupovali drvca na tržnici, nosili ih kući – ali ne i ukrašavali. Drvca koja su se prodavala nisu smjela biti viša od metra i dvadeset centimetara. Početkom 17. stoljeća u Njemačkoj je bilo uobičajeno ukrašavati drvca jabukama, a s vremenom je i ostatak Evrope prigrlio taj praznični običaj. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,