Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Društvena mreža Donalda Trumpa od danas počinje sa radom

Preuzmite sliku

Nova platforma društvene mreže bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, pod imenom “Truth Social”, postala je dostupna za skidanje na mobilne uređaje od ponedjeljka, a postupno aktiviranje na svim platformama planirano je za ovu sedmicu, navodi izvršni direktor kompanije.

Donaldu Trampu je više od godinu dana zabranjen pristup brojnim platformama društvenih medija, uključujući YouTube, Twitter i Facebook. Zabrana pristupa društvenim mrežama za Donalda Trumpa uslijedila je nakon napada na američki Kapitol 6. januara 2021. godine, jer je optužen za objavljivanje poruka koje su podsticale nasilje.

Aplikacija je bila dostupna za preuzimanje nešto prije ponoći (po istočnoameričkom vremenu) u Appleovoj App Store i automatski je preuzeta na Apple Inc uređaje koji su pripadali korisnicima koji su se unaprijed registrirali da žele preuzeti aplikaciju kada ona postane dostupna, prenosi CNBC.

Neki korisnici su prijavili ili da imaju problema sa registracijom naloga ili da su dodani na listu čekanja, uz poruku koja im je pojasnila da se to događa „zbog velike potražnje“. Izgled i dizajn aplikacije, koja se na mobilnim uređajima pojavljuje pod imenom MAGA Hub, kopija je Instagrama pa se na njoj mogu dijeliti priče i klasične objave.

Novim korisnicima se tako pri ulasku na aplikaciju, koja se na mobitelu pojavljuje pod nazivom MAGA Hub, po Trumpovom sloganu “Make America Great Again” (Učinimo Ameriku ponovo velikom) pojavljuju objave poput onih protiv nošenja zaštitnih maski, one o aktualnom predsjedniku Joeu Bidenu kao “komunističkom pedofilu” ili one koje slave brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

U intervjuu za televizijsku kuću Fox News u nedjelju, izvršni direktor Trump Media & Technology Group (TMTG) Devin Nunes rekao je da platforma ima za cilj da postane potpuno operativna u SAD-u do kraja marta.

“To će biti sjajno, jer ćemo dobiti još mnogo ljudi koji će biti na platformi”, rekao je Nunes, bivši republikanski zastupnik i Trumpov lojalista.

Platforma tvrdi da zagovara slobodu govora i nada se da će privući korisnike koji smatraju da su njihovi stavovi potisnuti na etabliranim društvenim platformama. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje