Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Drugačiji običaji: Rusi ne daruju žuto cvijeće, a Kinezi noževe

Preuzmite sliku

Prije putovanja važno se dobro pripremiti i proučiti državu u koju idemo. Svaka država ima svoja pravila bontona koja trebamo znati, a ovo su neka od njih

1. Štapiće za jelo ne ostavljajte vertikalno u Japanu

U Japanu je jako važno kako ćete odložiti štapiće za jelo. Nikad ih ne ostavljajte okomito u zdjeli za rižu jer se to u Japanu smatra tabuom. Naime, ljude u Japanu to podsjeća na ceremonijalne obrede na kojima se poslužuje zdjela s rižom s dva štapića koja stoje vertikalno kao žrtva pokojniku. Umjesto toga, stavite ih na zdjelu ili pokraj zdjele, prenosi 24sata.

 • 2. U Vijetnamu se prije ulaska u kuću obavezno treba izuti

  U većini azijskih zemalja prije ulaska u kuće obavezno se treba izuti jer se unutrašnjost doma smatra privatnim prostorom pa ukoliko prekršite to pravile smatra se da kršite kulturna pravila. Pokažite poštovanje ostavljajući cipele ispred vrata, a pripazite i da su vam stopala ili čarape čisti.

 • 3. U Italiji tražite račun od konobara

  Konobari u Italiji vam neće donijeti račun dok ga sami ne zatražite. Kada ste gotovi trebate pozvati konobara i zatražiti račun.

 • 4. Ne ostavljajte hranu na tanjiru u Grčkoj

  Ostavljanje hrane na tanjuru u Grčkoj se smatra uvredom za domaćina jer to može značiti da vam hrana nije bila ukusna. Zato pripazite da uzmete porcije koje nisu prevelike i za koje znate da ćete ih moći pojesti.

 • 5.  U Keniji se u znak pozdrava pljune

  U Keniji pleme Maasai koristi pljuvanje kao znak pozdrava na dolasku i odlasku. Oni pljuju jedni na druge jednako kao što se u zapadnim zemljama ljudi rukuju. Pljuju i na svoje dlanove prije rukovanja, ako bi slučajno zaboravili kasnije pljunuti jedan na drugoga.

  Međutim, Kenijci koji ne pripadaju plemenu Maasai koriste jednostavno stisak ruke ili mahanje kao znak pozdrava.

  6. Budite oprezni s komplimentima u Fidžiju

  Na Fidžiju poštuju običaj kerekerea ili ‘zajedničkog vlasništva’. To znači ako vas neko pita za nešto, pristojno je dati mu. S druge strane, to znači da morate biti oprezni pri otvorenom divljenju nečemu što pripada domaćem stanovništvu jer će se osjećati obaveznim da vam to poklone.

  7. U Tajlandu se ne rukuje

  Tajlanđani se tradicionalno pozdravljaju pozdravom “Wai“ sklapanjem ruku na prsa. Ukoliko vam neko uputi “Wai“ pozdrav, trebali biste odgovoriti istim pozdravom (osim kada vas pozdravi dijete).

 • 8. U Indiji se jede prstima

  Indijska hrana obično je namijenjena da se jede prstima. Također, pripazite da se koristite desnom rukom dok jedete jer se lijeva smatra ‘nečistom’.

  9. Noževe nikad ne koristite kao poklon u Kini

  Darivanje je važan ritual u Kini, ali pri odabiru poklona izbjegavajte bilo kakve oštrice. Nikada nemojte darivati noževe, makaze ili bilo koju drugu opremu za rezanje jer bi to značilo kraj vašeg odnosa.

 • 10. Izbjegavajte bukete suncokreta u Rusiji

  Darivanje žutog cvijeća u Rusiji znak je mržnje i smatra se uvredljivim. Žuti cvjetovi se u Rusiji smatraju pogrebnim cvijećem. Osim toga, buket treba uvijek biti neparnog broja. Jedino ako idete na sprovod mora biti parnog broja. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,