Četvrtak, 2. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dronom prevezli pluća na presađivanje i spasili život pacijentu

Preuzmite sliku

Kanaski kirurg Shaf Keshavjee je krajem rujna “ostvario nešto što dosad niko nije napravio” – prevoz pluća dronom između dvije bolnice u centru Toronta, samo nekoliko minuta prije transplantacije organa šezdesetogodišnjem pacijentu.

“Dokazali smo, a to je vrlo važno, da je ovakvo nešto moguće realizirati”, rekao je AFP-u dr. Keshavjee koji je pune dvije godine radio na ovome pothvatu s članovima tehničkog tima da bi let dronom prošao u najboljem redu.

Opisao je da je u gluho doba noći, za nešto manje od 10 minuta dron preletio 1.2 kilometra iznad kanadske metropole, prenoseći pluća za transplantaciju. Uzletio je s krova bolnice Toronto Western, a sletio na krov Opće bolnice u Torontu.

Potom su pluća uspješno transplantirana pacijentu šezdesetih godina koji je bolovao od plućne fibroze. Prevoz organa bespilotnom letjelicom ostvaren je u posebnome rashladnom spremniku “koji održava toplinske parametre organa”.

“Mislim da tehnologija dronova ima golem potencijal i mogla bi postati standard u zdravstvenoj skrbi”, rekao je Mikaël Cardinal, potpredsjednik Unither Bioelectronicsa, biotehnološke firme koja je ostvarila let. Riječ je o podružnici američke firme United Therapeutics utemeljene u Quebecu.

AFP piše da je uređaj bez problema preletio napučeno središte Toronta automatiziranim načinom, ali uz nadzor odgovornih osoba.

“Naš idući izazov je prilagoditi postojeću tehnologiju da bi mogla biti dostupna pacijentima širom svijeta”, rekao je dr. Keshavjee, specijalist za transplantaciju pluća, podsjećajući da su upravo pluća “najkrhkiji od svih organa” kada je riječ o čuvanju u posebnom spremniku i prijevozu.

Pojasnio je i da vremenski uvjeti predstavljaju najveće ograničenje za transport organa. Dosadašnje iskustvo upućuje na to da bi se postojeća tehnologija dronova, koja se u nekim zemljama već koristi za dostavu paketa kupljenih online, zapravo mogla iskoristiti za poboljšanje postojećeg sustava transporta organa te za smanjenje troškova prijevoza.

U aprilu 2019. na sličan je način bespilotnom letjelicom prevezen bubreg za pacijenta koji je čekao na presađivanje u bolnici u američkom Marylandu. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,