Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dosjetljiva mama tinejdžere dočekala sa ‘porodičnim ugovorom’: Ko ne poštuje pravila, morat će da plati

Preuzmite sliku

Britanka Katrina Neathey majka je troje tinejdžera koji je izluđuju s neredom koji za sobom ostavljaju. Stalno im se, ispričala je, prijetila da će ih nekako kazniti, a onda je jedan dan ‘pukla’ – kad je vidjela blato na svom novom tepihu od 1200 funti (oko 2805 KM), piše Mirror.

Uznemirena je 36-godišnjakinja sazvala ‘hitni porodični sastanak’ s Hayden (19), Joshuom (18) i Olivijom (13); i dočekala ih s ugovorom u 10 tačaka.

U njemu između ostalog stoji i da će Hayden i Joshua platiti kaznu od 5 funti (oko 12 KM) svaki put kada prekrše neko kućno pravilo, dok će se Oliviji koja nema primanja zbog takvih ‘prestupa’ na jedan dan oduzimati mobitel.

Katrina je, kaže, zadnja dva desetljeća provela čisteći za njih troje, a budući da i radi kao čistačica u trgovini, odlučila je kako je došlo vrijeme da svoju djecu ‘nauči neke stvari na teži način’. I upalilo je – uvođenje kazni po ugovoru pokazalo se kao uspješna odgojna metoda, a ova mama kaže da su njenu djecu u red napokon dovela ‘oštra, ali poštena pravila’.

 • – Sva su moja djeca tinejdžeri pa smatram da su u stanju držati se jednostavnih pravila – rekla je Katrina, koja je za njihove prestupe do sada od sve troje skupila samo 20 funti (oko 47 KM).

  – Pokušavala sam im i prije postaviti neka osnovna pravila kućnog reda, zadnji put nakon što smo im suprug i ja uredili spavaće sobe, ali nakon samo par dana vratile su im se stare navike – kao npr. skrivanje prljave odjeće ili tanjira u ormarima i slično. Kao da zaboravljaju da sam čistačica; tačno znam gdje ću šta pronaći – kaže Katrina i dodaje da su ‘dečki trenutno naučnici i ne zarađuju mnogo, pa će primijetiti kad ostanu bez pet funti’.

 • Uslovi ugovora:

  – Nema šminkanja u spavaćoj sobi

  – Nema jela u spavaćoj sobi

  – Nema soka ni gaziranih pića u spavaćoj sobi – samo voda

  – Svaki dan treba srediti krevet

  – Sva odjeća mora biti obješena ili složena

  – Prljavo se rublje stavlja u koš za pranje

  – Soba mora biti uredna

  – Upalite mašinu za suđe kad je puna (ispraznite oprano)

  – Odlažite cipele na mjesto

  – Odlažite torbe na mjesto

  Mama troje tinejdžera priča i kako su sve troje bili odlični kad su tek krenuli u školu, ali kad je ona sa svojom sestrom počela voditi firmu za čišćenje i raditi duže nego prije, stvari su krenule nizbrdo i djeca su se ‘opustila’.

 • Počeli su se baviti nogometom i plesom, pa su svi žurili i samo ulazili i izlazili – priča, a kaže i da, kako su odrastali, sve im je postajalo važnije od pomaganja u obavljanju kućanskih poslova pa sam ja sve počela raditi za njih. Bezbroj puta sam im rekla da nisam njihov rob, ali to je uvijek bilo kratkotrajno i samo bi počeli skrivati nered, kao da sam blesava – ispričala je, a sjeća se i da joj je najveći šok bila – prljava kuhinjska daska za sjeckanje skrivena u ormaru. 

  – Suprug i ja naporno radimo na tome da im pružimo najbolje što možemo, pa se lako zanesu i počnu koristiti to – zaključila je ova mama.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,