Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Donga: Bolni tradicionalni ritual koji opstaje u plemenu Suri, unatoč zabrani vlade

Preuzmite sliku

Iako je etiopska vlada ovaj običaj zabranila, tradicionalna borba štapovima se i dalje odigrava u plemenu Suri.

Brojna plemena dolinu rijeke Omo nazivaju svojim domom. Svako od njih neguje svoje specifičnosti i običaje, od kojih su mnogi veoma bolni i surovi, prenosi nationalgeographic.rs.

Pleme Suri jedno je od plemena koje, uprkos zabranama etiopske vlade, čuva neke svoje surove rituale. Jedan od njih je donga – borba štapovima – čiji krajnji ishod nekada bude i smrt.

Španski fotograf Xavier Gil Tabios koji je proveo sedam dana sa pripadnicima ovog plemena, uspio je da snimi zapanjujuće trenutke ove bitke. 

Borba štapovima zapravo je borba za nevjestu. Donga je tradicionalan način na koji muškarci pokušavaju da impresioniraju žene svog plemena. Bore se sa malo, ili bez odjeće, što udarce čini bolnijim. Osim da snagu prikažu pred budućom suprugom, mladim muškarcima je ovo idealna prilika da iskuse bitku i da vide krv, što ih priprema za potencijalne borbe i okršaje sa drugim plemenima.

  • U borbama učestvuje između 20 i 30 muškaraca, kao i sudija čije je zaduženje da borbu prekine kada postane prevše nasilna, kako ne bi došlo do smrtnog ishoda.

    Etiopska vlada je borbe štapovima zabranila još 1994. godine, međutim, tradicija se održala, a Xavier nas kroz svoje fotografije “uvodi u ring”.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,