Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dom dijeli s 12 pasa i 480 mačaka: ‘Oni su postali moj svijet, moja ljubav i moja sreća’

Preuzmite sliku

Brojni mačići i psi okupljaju se ispred Maryam Al Balushi dok im ona dijeli slastice iz svog kreveta u svom domu.

Ona živi u glavnom gradu Omana Muscatu i to s oko 500 kućnih ljubimaca koje je spasila od ulice te raznih bolesti.
Uprkos pritužbama komšija i povećanim troškovima, Al Balushi kaže da joj je život s 480 mačaka i 12 pasa u prizemlju njene kuće pomogao da prevlada teške uvjete kroz koje je prošla u životu.

  • ,,Otkrila sam da su životinje, posebno mačke i psi, pouzdanije od ljudskih bića. Oni su postali moj svijet, moja ljubav i moja sreća. Spavam, jedem, pijem i igram se s njima do te mjere da sam se zbog njih odrekla svih vrsta zabave, zabave, pa čak i televizije.”, naglašava Al Balushi

  • Ali al-Balushi, majka dvoje mladića koji žive na prvom spratu njene kuće, mjesečno troši 7800 dolara (oko 12 000 KM) na brigu o svojim prijateljima mačkama i psima od kojih je 17 slijepih. Ona ih hrani, brine se o njihovoj higijeni i vodi ih veterinaru kad god zatreba. Većina životinja u njenom domu su nekadašnji beskućnici, a početak života sa životinjama bio je 2008. godine, kada je njen sin kupio mače.

  • Otprilike dvije godine kasnije, s ulice je spasila prljavu i zapuštenu mačku pa se u potpunosti zainteresirala za nju i provela puno vremena s njom. Vijest o njenoj ljubavi Baluchi prema životinjama proširila se daleko, pa su joj ljudi počeli ostavljati pronađene ili odbačene životinje na njenom pragu. Zatim je 2014. kupila vlastitu kuću i počela povećavati broj životinja koje žive s njom.

    ,,Bila sam poput nekoga na dnu bunara i nisam znala kako iz njega izaći, a životinje su bile poput spasilačke vrpce ili kante koja me izvukla s dna bunara.“, kazala je Maryam. (24sata.hr)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,