Nedjelja, 15. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

“Dolina smrti”: Ovako izgleda vožnja kajakom po jednom od najsušnijih mjesta na planeti (FOTO)

Dolina smrti u Kaliforniji smatra se jednim od najušnijih i najtoplijih mjesta na planeti.

Ipak, desi se da pojedini dijelovi doline poplave pa zapravo možete i na vožnju kajakom. Upravo to je uradio i avanturistički planinar Steve Hall (41) koji se uputio u ovaj nacionalni park sa svojom kamericom riješen da malo prozuji u svom gumenom kajaku i ovjekovječi ovu fascinantnu transformaciju, piše Daily Mail.

Malo formirano jezero Manly u Dolini smrti poslužilo je kao idealna podloga gumenom kajaku. Dubina je taman tolika da Hall može komotno da pluta u svom čamcu.

Kada voda presuši, sve što ostane na površini je gomila soli i šljunka. Neobičan prizor kajaka na ovom mjestu zapanjio je i ostale turiste.

Sa ove strane puta, teren je kompletno suh, ali prizor postaje potpuno drugačiji kada dođete do planina koje se vide u pozadini.

Pustinjski pejzaž Doline smrti nekada je bio korito jezera Manly, vodene površine koja je postojala prije nekih 20.000 godina.

“Nije bilo vjetra i vidiljivost je nevjerovatna. Okružen si pustinjskim planinskim vijencima – Crne planine na istoku, Panamint na zapadu i Pogrebne planine na sjeveroistoku”, opisao je Hall svoju putešestviju.

Steve Hall je sa sobom poveo i gumenu ajkulicu da stvar bude uvjerljivija. (blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,