Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Doktorica porodila majku u avionu, beba dobila ime po njoj

Preuzmite sliku

Doktorica Aisha Khatib, docentica na Odjelu za porodičnu medicinu na Sveučilištu u Torontu, bila je na letu iz Dohe u Kataru prema Entebbeu u Ugandi udobno zavaljena na svom sjedištu kada je stigao dramatičan poziv.

Naime, žena iz Ugande, koja se vraćala kući s posla iz Saudijske Arabije, upravo se spremala roditi, prenosi Jutarnji list.

Zahvaljujući prisebnoj reakciji doktorice, dijete je, iako u 35. sedmici, rođeno zdravo, a djevojčica je, u znak zahvalnosti doktorici, dobila ime Miracle (Čudo) Aisha.

“Vidjela sam kako su se ljudi okupili oko pacijentice. U tom trenutku pomislila sam kako je riječ o nekoj kritičnoj situaciji, poput srčanog udara”, kazala je dr. Khatib za BBC.

Doktorici Khatib pomogla su još dva putnika – onkološka sestra i pedijatar iz Doktora bez granica, koji su se također zatekli na letu. Beba je jako plakala, a nakon brze provjere, doktorica je dala dijete pedijatru na detaljniji pregled.

Pogledala sam bebu, bila je stabilna, a onda sam pogledala mamu koja je također bila dobro“, kazala je dr. Khatib.

Zatim je rekla: ‘Čestitam, dobili ste djevojčicu’, a onda je cijeli avion počeo pljeskati i navijati. Ja sam tek tad postala svjesna da smo u avionu i da svi gledaju, kroz smijeh je ispričala doktorica.

Najbolja je stvar što je majka odlučila dijete nazvati po meni“, ponosno je naglasila Khatib.

Doktorica je odlučila malenoj Aishi pokloniti ogrlicu s njezinim imenom na arapskom jeziku.

“Neka to bude mali znak pažnje od doktorice koja ju je porodila na 35.000 stopa iznad Nila”, kazala je Khatib.

Iako se porođaj dogodio još 5. decembra, doktorica je tek ovaj vikend objavila fotografije događaja, s obzirom da je, kaže, imala previše posla u Torontu koji se bori s epidemijom koronavirusa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,