Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dog TV – Televizija za pse!

dogTV1
Preuzmite sliku

Operatori kablovske televizije u Sjedinjenim Američkim Državama u svoju ponudu uvrstili su osmočasovni televizijski program namijenjen psima, s ciljem da zabavi te kućne ljubimce dok su njihovi vlasnici na poslu.

\"dogTV1\"– Kadrove snimamo baš iz pseće perspektive – kaže izvršni producent DogTV-a Gilad Njuman, dodajući da u programu nema napadnih zvukova, poput hitaca iz pištolja, eksplozija ili hevi metal muzike.

Njuman dodaje da u produkciji moraju da zamućuju boje kako bi sliku prilagodili načinu na koji psi opažaju. Pošto psi vide plavu i žutu, ali ne crveni i zelenu boju, program je tako prilagođen da psi mogu da ga prate. Sadržaj se inače svakodnevno ažurira.

Takođe se posebno obrađuje zvuk i dodaje muzika specijalno komponovana za pse. Iako ta muzika ljudima izgleda kao zvuk lifta, psi pozitivno reaguju na nju. Zvuci mogu da budu opuštajući za pse, ali i stimulativni kao bi vašeg omiljenog kućnog ljubimca inspirisali da se sam igra. U tu svrhu emituje se zvuka trčanja drugog psa ili njegovog igranja.

U okviru osmočasovnog specijalnog \”psećeg programa\” nema reklama ni repriza, iako je malo vjerovatno da bi neko od ljudi razumio zašto bi bilo ko želio da gleda reprizu snimka puža dok puzi.

U San Dijegu milion pretplatnika kablovske televizije ima pristup DogTV-u. Kompanija PTV Medija planira uskoro da proširi svoju ponudu i na druge američke države. Pristup DogTV-u naplaćuje se dodatnih 4,99 dolara mjesečno.

Njuman vjeruje da će se veliki broj vlasnika pasa odlučivati na pretplatu. U Americi 46 miliona domaćinstava ima bar jednog psa, a 97 odsto domaćinstava ima televiziju, tako da bi perspektiva DogTV-a mogla da bude odlična.

U DogTV-u vjeruju da će napredak tehnike jednog dana omogućiti psima da mogu i da nanjuše njihov program, odnosno da će preko televizora moći da osjećaju i mirise. Jedno što je za sada sigurno da, čak ni uz pomoć nove tehnologije, psi neće moći sami da mijenjaju programe.

Izvor: BLIC / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: