Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dobro je znati: Odabrane najsigurnije zemlje za putovanje u 2022. godini

Preuzmite sliku

Kad god negdje putujete, vječno je prisutan određen stepen mogućnosti da nešto pođe po zlu. Zato često uzimamo putna osiguranja, torbu držimo čvrsto uz sebe te poduzimamo razne mjere opreza. Ipak, uvijek postoje zemlje koje su sigurnije od drugih.

Ovaj put provest ćemo vas kroz njih, i to kroz različite kategorije. Primjerice, neka zemlja može biti najbolje plasirana kad je riječ o sigurnosti, ali ipak, na nju može naletjeti plimni val, što znači da sa strane klimatske sigurnosti baš i ne kotira dobro. Međutim, krenimo na put planetom…

Najčišća voda: Puerto Williams (Čile)

Udaljena regija Magellanes na samom jugu Čilea znatno je udaljena od velikih gradova i teške industrije. Samim time čistoća vode u njoj je čudesna te ovdje, primjerice, kamenac nećete pronaći niti u primisli. Spomenuti Puerto Williams zapravo je naselje u kojem živi manje od tri hiljade duša, ali posebno ga ističemo jer iz njega kreću mnoge ture širom Patagonije, ali i čak one koje avanturiste vode sve do najmanje posjećenog kontinenta – Antarktike.

 • Najbolja zdravstvena zaštita: Norveška

  Mnogi faktori daju odgovore na pitanje zašto neka zemlja ima dobar ili loš zdravstveni sistem – pristup skrbi, pristupačnost usluga, cijena liječenja… Ove godine je Commonwealth Fund, fond za zdravstvenu zaštitu, izvršila dubinsku analizu na ovu temu, i to promatrajući 11 zemalja s visokim dohotkom, a na vrhu se našla – Norveška. Tako da je dobro znati kako ćete ovdje dobiti najbolju moguću zdravstvenu skrb, ali Norveška je općenito sjajna zemlja za zdravlje jer vjerujemo da sam pogled na njezine prirodne ljepote  svakog čovjeka čini radosnim.

  Najduži životni vijek: Japan

  Prema podatcima iz 2019. godine, prosječni očekivani životni vijek u zemlji izlazećeg sunca iznosio je 84,3 godine. Međutim, koja je tajna dugovječnosti Japanaca? Pa za početak, vrlo zdrave prehrambene navike, koje uključuju ribu, voće i povrće te nezašećerene napitke poput zelenog čaja. Takva prehrana dovodi do manje dijagnoza karcinoma, ali i uspješno sprječava debljinu.

 • Najmiroljubivija zemlja: Island

  Najvećim dijelom Island svoje nasilje ograničava na vikinške priče koje se prepričavaju u otočnim historijskim muzejima. Zemlja je zauzela prvo mjesto u Globalnom indeksu mira 2021., koji mjeri države svijeta prema razini društvene sigurnosti, domaćim i međunarodnim sukobima te stepenu militarizacije. I sad kad uza sve to dodate neke od najuzbudljivijih krajolika na svijetu, jasno vam je zašto je Island ideja s kojom ne možete pogriješiti. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,