Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Djevojka je izgubila torbicu 1954. – pronađena je sa svim stvarima 65 godina kasnije!

Preuzmite sliku

Popularno

Na web stranici “Do You Remember” (Sjećaš li se), koja se opisuje kao ‘najveća zajednica nostalgičara i zaljubljenika u ‘40-e, ‘50-e i ‘60-e godine’ izašla je priča o djevojci koja je davne 1954. izgubila torbicu.

Prilikom rušenja srednje škole Jeffersonville u Indiani, neko je pronašao torbicu izgubljenu iza starog ormarića. Da nije bilo stvari nađenih u torbici, teško bi bilo procijeniti iz kojeg razdoblja i godine je izgubljena torbica, uzimajući u obzir modu koja se stalno vraća. Međutim, stvari nađene u torbici, uključujući osobnu iskaznicu, dokazuju da je izgubila djevojka imena Martha 1954. godine. 

Punog imena Martha Ina Ingham sada je u svojim 80-ima i sigurno je već davno zaboravila na izgubljenu torbicu. Priča o torbici pronađenoj 65 godina kasnije i njenom sadržaju oduševila je mnoge nostalgičare i svojevrsna je vremenska kapsula i opipljivi dokaz nekog drugog vremena.

O čemu svjedoči torbica iz 1954.?

Te godine Marta je bila završni razred srednje škole Jeffersonville. I tada je to bila važna godina za srednjoškolce, godina u kojoj se sve vrti oko maturalne zabave. A ako nešto znamo iz američkih filmova, onda je to koliko je maturalna zabava velik i važan događaj. A upravo priču jedne srednjoškolke iz ‘50-ih godina prošlog stoljeća priča nedavno pronađena torbica. Uz Marthinu osobnu iskaznicu i iskaznicu socijalnog osiguranja, tu su bili isječci novinskih članaka, košarkaški raspored u srednjoj školi Jefferson za godinu 1953. -1954., koraljni ruž za usne, pribadača, omoti Juicy Fruit žvakaća, raspored autobusa i nekoliko poruka ispisanih na papirićima.

 • Većina ovih predmeta mogla bi se naći i u današnjim torbicama, međutim upravo isječci iz novina, papirnati rasporedi buseva i košarkaških treninga su svojevrsni artefakti nekih prošlih vremena. Vremena kojih se sjećamo i mi rođeni 80-ih koji smo u školama pisali šalabahtere na papiriće i u razredu razmjenjivali papirnate poruke sa prijateljicama i simpatijama.

  Upravo takvo nešto skrivala je i Marthina torbica u kojoj su se našle dvije poruke. Jedna je bila od nekoga s potpisom “Torchy” koji je pozvao Marthu na maturalnu večer. Drugo je bilo poduže pismo dječaka po imenu Carter. U obje bilješke također se spominje još jedan dječak po imenu Paul. Čini se kako je Martha, lako moguće, mogla biti kraljica maturalne večeri! 

  Sadržaj poruke otkriva kako su i naše bake i djedove mučile tinejdžerske ljubavne zavrzlame i drame. Carter započinje svoju poruku riječima “Draga Marta”, te nastavlja s opravdanjem: “Bobbie i ja nismo ponovno zajedno, ali sam joj nastavio biti pratnja na časovima jer me to zamolila. A ja samo želim biti prijatelj sa svima… počevši s djevojkama prema kojima sam bio loš. Zar je to toliko krivo?” pita se Carter koji je očito bio pravi frajer i srcolomac 50-ih godina u školi Jeffersonville. Međutim, čini se kako kod naše Marthe i nije imao previše uspjeha jer se u poruci referirao i na dečka imena Paul koji se, izgleda, sviđao Marthi. “Mislim da je Paul u redu dečko, ali nikada ga nećeš uhvatiti – prebrzo trči, ha, ha!”, piše naš zavodnik i završava poruku riječima “S ljubavlju, Carter.”

 • Ajmo malo analizirati ovu poruku i vidjeti šta nam govori o udvaranju u 50-ima?

  Prvo, jasno nam je zašto starije generacije govore kako je romantika umrla i džentlmeni su stvar prošlosti. Iako je Carter očigledni serijski zavodnik, i dalje ima manire – prati bivšu djevojku na čas kako ne bi hodala sama hodnikom.

  Započinjanje poruka sa “Draga” i završavanje “S ljubavlju” govori o razdoblju kada je bilo koja forma komunikacije bila znatno službenija i imala je određena pravila koja danas najviše podsjećaju na komunikaciju mailom. U svakom slučaju, bilo je zanimljivo dobiti direktan uvid u život jedne 17-godišnjakinje prije 6-7 desetljeća… Osoba koja je našla torbicu, objavila ju je na jednoj grupi na Facebooku, a zahvaljujući modernoj tehnologiji torbica je uspjela naći svoju vlasnicu koja danas živi na Floridi. (miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,