Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Djevojka iz šatora: Čovjek uz pomoć interneta riješio misterij ubistva nakon 30 godina

Preuzmite sliku

Kad mu je bilo samo 17 godina, Todd Matthews čuo je za neriješeno ubistvo djevojke koja je bila poznata kao Tent Girl (djevojka iz šatora) i odlučio otkriti njen identitet.

Djevojčino tijelo je šezdesetih bilo pronađeno umotano u šatorsko platno. Policija je obavila istragu, ali nisu uspjeli saznati ko je ona. Na kraju je pokopana, a na njenom nadgrobnom spomeniku stajalo je Tent Girl.

Matthews je za ovaj zločin saznao 1987. godine i odlučio malo istražiti. U vrijeme kad je tijelo pronađeno, nije bilo interneta pa ga je kasnije odlučio iskoristiti kako bi pokušao otkriti identitet mrtve djevojke. Ispričao je da ga je najviše pogodila činjenica da nije imala ni ime na nadgrobnom spomeniku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tipsy Ghouls Podcast (@tipsyghoulspodcast)

“Imao sam 17 godina i za Noć vještica smo pričali strašne priče. Moja sadašnja žena je ispričala kako je njen otac uz cestu pronašao tijelo umotano u šatorsko platno. Pogodila me činjenica da nije imala ime na nadgrobnom spomeniku. Imao sam brata i sestru koji su preminuli kao bebe, ali imali su imena koja su stajala na njihovim nadgrobnim spomenicima. Ona nije imala ni ime, zato mi je to dugo ostalo u glavi”, ispričao je za Vice.

Sa 17 godina je započeo istragu, razgovarao je s ocem svoje cure, istraživao po novinskim člancima. Istraga godinama nije napredovala, a kad se devedesetih pojavio internet, napravio je internetsku stranicu posvećenu djevojci iz šatora. 

“Skupio sam sve informacije koje sam imao o njoj i pomislio da bi bilo dobro to sve objaviti”, rekao je.

Pretraživao je internetske stranice na kojima su ljudi tražili izgubljene članove porodice i naišao na poruku jedne žene iz Arkansasa koja je tražila sestru, zadnji put viđenu 1967.  u gradu Lexingtonu u Kentuckyju, nedaleko od mjesta gdje je pronađeno tijelo.

 • “Bilo mi je jasno da je to osoba koju sam tražio”, kaže Matthews.

  Tijelo djevojke iz šatora ekshumirano je 1997., a policija je uspjela potvrditi da se radi o Barbari Hackmann Taylor, nestaloj sestri žene koju je Matthews pronašao.

  Barbara je nestala kad su joj bile 24 godine, a iza sebe je ostavila supruga i kćerkicu. U vrijeme kad je identificirana, njena je kći bila odrasla i već je zasnovala vlastitu porodicu. 

  Glavni osumnjičenik za ubistvo bio je njen suprug George Earl Taylor koji je umro od raka u oktobru 1987.

  Nakon uspjele istrage Matthews je sudjelovao u razvoju prve online baze podataka o nestalim i neidentificiranim osobama. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,