Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dječak sa 12 godina će maturirati i diplomirati u istoj sedmici: ‘Kao spužva sam, brzo učim’

Preuzmite sliku

Sljedeći mjesec Mike Wimmer neće samo završiti srednju školu kao najbolji učenik u razredu, već će i diplomirati na fakultetu s prosjekom 4.0.

“Prošao sam sve razrede bržim tempom. Ja sam poput spužve, vrlo brzo usvajam gradivo”, kaže Mike za WCNC.

Ovaj 12-godišnjak iz Salisbuyja u Sjevernoj Karolini od svoje pete godine bavi se računalnim programiranjem. Član je MENSA-e i zaljubljenik u robotiku. Iako je briljirao i na Akademiji Concord i na Rowan-Cabarrus Community Collegeu, Mike je također osnovao dva tehnološka startupa: Next Era Innovations i Reflect Social. Trenutno je jedini maloljetnik koji radi u Zapovjedništvu za specijalne operacije Ministarstva obrane SAD-a.


Osim što se savjetuje s vojskom o budućnosti umjetne inteligencije, Mike je još uvijek samo dijete pa voli raditi uobičajene dječje stvari.

“Uživam u košarci, plivanju, igranju Legićima,… I dalje radim sve što i drugi 12-godišnjaci, ali sam ponosan što mogu odraditi poslovni sastanak na Zoomu i istovremeno se igrati“, ističe mali genijalac koji se nada da će jednog dana izmisliti nešto što će poboljšati život ljudi.

Sada mora donijeti neke velike odluke. Osim što ima brojne ponude za posao, trenutno odlučuje između dva fakulteta u Sjevernoj Karolini.

Mike će 21. maja diplomirati na Rowan-Cabarrus Community Collegeu, a 28. maja maturirati na Concord Academy. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,