Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dječak pronašao avion iz Drugog svjetskog rata s ostacima tijela pilota (VIDEO)

Preuzmite sliku

Četrnaestogodišnji dječak iz Danske pronašao je ostatke njemačkog aviona iz Drugog svjetskog rata s ostacima pilotovog tijela u kabini.

Daniel Kristiansen i otac Klaus tražili su materijale za Danijelovu nastavu istorije na jednom polju njihove farme u sjevernoj Danskoj.

“Izašli smo na polje s detektorom metala. Nadali smo se da ćemo pronaći neke stare ploče ili nešto što bi Danijel mogao pokazati u školi”, izjavio je otac.

Pronašli su bojni avion Messerschmitt.

Čini se da su umjesto toga otkrili bojni avion Messerschmitt. Posudili su bager od komšija i kopali do dubine od 7 ili 8 metara.

“Prvo smo iskopavali samo hrpu zemlje i metala, a onda smo iznenada pronašli kosti i komade odjeće”, rekao je Kristijansen.

Otac nije vjerovao djedovoj priči.

Njegov djed živio je na farmi u vrijeme Drugog svjetskog rata. Otac se sjetio djedove priče o tome da se na farmu srušio njemački avion, ali u nju nije vjerovao sve do ovog otkrića.

“Mislimo da je to bilo oko novembra ili decembra 1944.”, rekao je.

Ostaci aviona preneseni su u Istorijski muzej sjevernog Jilanda, a kustos Torben Sarauw vjeruje da će uskoro saznati i ime pilota.

Uz pilota je pronađeno i njegovo odijelo, dokumenti, šešir i tri neiskorištena kondoma. Sarauw smatra da je stigao iz baze za obuku njemačkih pilota u Alborgu.

Kristiansen se nada da će pronaći pilotovu familiju i vratiti njegove ostatke u Njemačku.

“Možda može dobiti normalan pokop”, rekao je on. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,