Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Divni prizori: Ovo je definitivno najbolja zemlja na svijetu za posmatranje zvjezdanog neba

Preuzmite sliku

Niue, polinezijski otok na pola puta između Fijija i Cookovih otoka, dobio je priznanje od Međunarodnog udruženja za tamno nebo, organizacije koja radi na zaustavljanju svjetlosnog zagađenja i pruža ljudima više mogućnosti da vide zvijezde.

Tihooceanski otok Niue možda je najbolje mjesto na Zemlji za gledanje zvijezda, piše CNN.

IDA je već navela nekoliko tačaka širom svijeta koje su savršene za posmtranje noćnog neba, ali ovo je prvi put da je kao takva prepoznata cijela država.

“Zvijezde i noćno nebo imaju golemi značaj za niuenski način života s aspekta kulture, životne sredine i zdravlja”, rekla je Felicity Bollen, direktorica turističke agencije iz ove zemlje. Status nacije tamnog neba pomoći će da zaštitimo naše nebo za sljedeće generacije Niuenčana, kao i za turiste koji dolaze u našu zemlju. Posvećenost ove zemlje smanjenju svjetlosnog zagađenja je evidentna. Niue se obavezao da će sve svoje ulične svjetiljke zamijeniti energetski učinkovitijim sijalicama s manjom emisijom svjetlosti.

“Niuensko nebo već se stoljećima posmatra i uvažava”, kaže Misa Kalutea, zaštitnik kulturne baštine ove zemlje.

“Status nacije tamnog neba dodaje važnost našem tradicionalnom učenju i pruža razlog za obnavljanje i dijeljenje tog znanja prije nego što se izgubi.” Niue ima svega 1600 stanovnika i jedna je od najslabije posjećenih zemalja na svijetu. Ovo koraljno otočje površine 261 kvadratnih kilometara je autonomno, u slobodnoj vezi s Novim Zelandom, što znači da svi Niueanci imaju i državljanstvo Novog Zelanda. Ova velika zemlja predstavlja taj mali otok u mnogim diplomatskim okruženjima.

Većina putnika koji dolaze u Niue to rade upravo preko Novog Zelanda jer postoje samo dva leta sedmično preko Aucklanda. Turisti koji dođu u Niue kako bi uživali u noćnom nebu mogu angažovati lokalne vodiče i tako pružiti ekonomski poticaj zajednici. Tokom dana, mogu uživati u kupanju, posjetu pećinama i ronjenju. IDA proslavlja Međunarodnu sedmicu tamnog neba od 19. do 26. aprila 2020. godine. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,