Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dirljiv prizor: Orangutan pružio ruku da pomogne čovjeku u rijeci

Preuzmite sliku

Orangutan, koji živi u zaštićenim šumama na području Bornea, viđen je kako se naginje na obali rijeke, pruža ruku i pokušava pomoći čovjeku koji je bio u blatnjavoj rijeci tražeći zmije.

Ove jedinstvene slike snimio je amaterski fotograf Anil Prabhakar iz Indonezije, koji je bio na safariju s prijateljima kada je ugledao ovaj dirljivi prizor.

Kasnije, Prabhakar je saznao da čovjek iz rijeke radi za Borneo Orangutan Survival Foundation, neprofitnu organizaciju čiji je cilj zaštita ugroženih vrsta, navodi Daily Mail.

Čovjek je uklanjao zmije u namjeri da zaštiti orangutane kada ga je prekinuo radoznali primat. Prabhakar je kasnije otkrio da je muškarac odbio ruku orangutana, a nakon što je fotograf spustio kameru, jer je ipak riječ o divljoj životinji.

Prema riječima fotografa, neko je rekao nadzorniku organizacije da tu ima dosta zmija i on je došao očistiti grmlje od njih. Orangutan je došao do obale rijeke i gledao što čovjek radi, a zatim mu se približio i ispružio ruku. Nadzornik se samo udaljio.

“Pitao sam ga kasnije zašto”, nastavlja fotograf, a on mi je rekao: “To je divlja životinja, a ne ona koju poznajemo.”

Ipak, oni su tu da bi ih zaštitili. Borneo Orangutan Survival Foundation je indonezijska neprofitna organizacija osnovana 1991. godine. Fond, koja broji 400 članova osoblja, trenutno se brine za gotovo 650 orangutana. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,