Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ove stvari i pojave i dalje su velika misterija, čak i za naučnike

Preuzmite sliku

Naučnici širom svijeta našli su se u čudu pred nekim misterioznim stvarima. Nepoznate civilizacije iz prošlosti, zagonetni artefakti, pa čak i neobjašnjivi monoliti, a objašnjenje još nije pronađeno, piše Bright Side.

Pogledajte listu misterioznih pojava koje su potresle svijet, a čak i naučnike zbunile, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Tajanstveni monoliti nepoznatog porijekla

Ova dva metalna monolita otkrivena su u odvojenim istraživanjima u novembru 2020. Jedan u zabačenom području državnog parka Red Rock Canyon, Utah, koji je od tada nestao jednako misteriozno koliko se i pojavio drugi u Piatra Neamt, Rumunija.

Bilo da je riječ o vrsti pop-art instalacije ili nečemu vanzemaljskog porijekla, izazvalo je veliko zanimanje i raspravu širom svijeta.

 • 2. Tropska prošlost Antarktika

  Antarktik je dobro poznat kao najhladniji i najudaljeniji kontinent na svijetu. Dakle, zaista je neprirodno zamišljati da je ikad bio topao kraj s bujnim zelenilom, u kojem žive ptice, morske životinje, pa čak i dinosauri. Ipak, upravo na to ukazuju nedavna otkrića fosila i tropskih šuma.

  Neki fosilizirani ostaci prikupljeni na ostrvu James Ross na Antarktičkom poluotoku datiraju prije 71 milion godina.

 • 3. Izgubljena civilizacija u pustinji Kalahari

  Krajem 19. stoljeća William Leonard Hunt (zvani Veliki Farini) odvažio se na ekspediciju u pustinju Kalahari, u pratnji svog usvojenog sina Lulua. Slikali su i skicirali područje koje su pokrili. Na svom putu Farini je tvrdio da je naišao na drevne ruševine izgubljene civilizacije.

  Ovo navodno otkriće izazvalo je veliko zanimanje istraživača tog vremena. Pokrenute su brojne ekspedicije u potrazi za izgubljenim gradom, međutim, nijedna nije bila uspješna.

 • 4. Drevne gravure isprane na obali Meksika

  Javnosti poznati petroglifi Sinaloe nalaze se na obali Tihog okeana, u južnom dijelu države Sinaloa u Meksiku. To je skupina zaobljenih stijena vulkanskog porijekla. Prekriveni su gravurama i prikazuju ljudske, životinjske i apstraktne figure, kao i krugove, spirale i križeve.

  Porijeklo, kao i značenje gravura, tek treba biti dešifrovano, jer datiraju između 1.000 p.n.e. i 300. godine n.e. To ostavlja veliki potencijal današnjim lovcima na misterije da ostave svoj trag u historiji i riješe ovu modernu enigmu.

 • 5. Otisci džinovskog bića u sirijskom hramu

  Sirijski hram Ain Dara poznat je, između ostalog, po nekoliko ogromnih rezbarenih otisaka stopala koji su pronađeni kroz njegov ulaz. Veličina otisaka stopala je 3 puta veća od veličine ljudskog stopala, ali diskutabilno je da li treba da potiču od diva, čovjeka ili životinje.

  Još uvijek je nejasno koga bi rezbareni otisci trebali predstavljati, ali mnogi vjeruju da su to obilježja božanstva koje je ulazilo u hram na putu ka prijestolju unutra.

 • 6. Napredna tehnologija pronađena u okeanu nakon milenijuma

  Ovaj mehanizam pronađen je 1901. godine iz olupine broda u blizini ostrva Antikitera, odakle mu i ime. Korišten je za praćenje ciklusa Sunčevog sistema. Pratilo je kretanje Sunca, Mjeseca, Merkura, Venere, Marsa, Jupitera i Saturna. “Nebeski sat” je čak objasnio koje su zvijezde izlazile i zalazile na određene datume.

  Tehnologija instrumenta bila je vrlo napredna i nije se viđala naredni milenijum. Porijeklo mehanizma ostaje misterija moderne nauke.

 • 7. Kamene kugle u Kostariki

  Ovi džinovski spomenici od kamene sfere djelo su pretkolumbijske civilizacije, koja neki mogu datirati i od 600. pne. Prema arheologu koji je pronašao to kamenje, isklesano je na drugim manjim kamenjem.

  Neki čak nagađaju da je ovo kamenje korišteno za pokazivanje pravaca ili u astronomske svrhe. Njihova prava svrha i dalje je misterija jer je civilizacija koja je zapravo stvorila ove sfere davno nestala.

 • 8. Gobekli Tepe

  Arheolozi su u Turskoj otkrili naselje zvano Gobekli Tepe, koje je izgleda hram. To bi mogao biti znak da su ljudi zapravo počeli graditi hramove mnogo prije nego što su se počeli naseljavati u stalnim gradovima.

  Gobekli Tepe ima kamene stupove sa izrezbarenim prizorima životinja koji datiraju čak u 10. milenij pne i to ga čini najstarijim hramom.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje