Nedjelja, 24. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Desetogodišnji dječak sa 192 kilograma najteže je dijete na svijetu (FOTO)

Preuzmite sliku

Desetogodišnji dječak Arya Permana iz Indonezije, sa 192 kilograma koliko teži, najdeblje je dijete na svijetu za kojeg roditelji i ljekari strahuju da bi mogao umrijeti ukoliko hitno ne promijeni režim ishrane, prenosi Anadolu Agency (AA).

Njegova težina primorala ga je da napusti školu jer nije u stanju da se fizički kreće zbog debljine. Arya svakog dana ima pet obroka, uglavnom od riže, govedine i povrća što je dovoljno da se dnevno nahrane dvije odrasle osobe.

 • Arya-Permana-najteze-dijete-na-svijetu002
 • “Moj sin raste velikom brzinom i svi smo zabrinuti za njegovo zdravlje. On je stalno gladan i nemoguće je da mu ne dam hranu”, tvrdi dječakova majka Rokayah Somantri dodajući kako, zbog nemogućnosti pronalaska adekvatne odjeće za dječaka, on nosi samo sarong – platnenu ili svilenu tkaninu koja se omota oko tijela.

  Ističe kako je njen sin “konstantno umoran i žali se na otežano disanje”.

 • Arya-Permana-najteze-dijete-na-svijetu003
 • “On samo jede i spava, a kada se kupa, u kadi ostaje satima. Gledam patnju sina svakog dana, ne ide u školu jer ne može hodati bez nečije pomoći. Može napraviti samo nekoliko sitnih koraka prije nego izgubi ravnotežu. Želim vidjeti svog sina kako studira i igra se sa ostalom djecom u susjedstvu”, naglašava majka dječaka.

  Njegov otac Ade ističe kako Aryi, kao siromašna zemljoradnička porodica, ne mogu pružiti mnogo.

 • Arya-Permana-najteze-dijete-na-svijetu004
 • “Išli smo kod nekoliko ljekara i svi su nam rekli da strahuju za njegovo zdravlje, ali da ne znaju kako da mu pomognu. Zasada pokušavamo sa dijetom odnosno dajemo mu smeđu rižu, nadamo se da će to pomoći. Nesretan sam i bespomoćan”, ističe Aryi. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje