Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Deset najskupljih namirnica na svijetu

Preuzmite sliku

Ako u svojoj ishrani više držite do kvaliteta nego kvantiteta, dobar prijedlog je da probate neke od specijalnih namirnica koje spadaju u najskuplju hranu na svijetu i služe se u najluksuznijim svjetskim restoranima.

Vanila

Vjerovali ili ne, mahuna vanile je jedna od najskupljih namirnica na svijetu, doduše, samo ona koja potiče sa Madagaskara. Oprašivanje vanilinog cvijeta u ovoj zemlji mora da se obavi ručno i to samo jednog dana u godini, zbog čega kilogram vanile sa Madagaskara košta čak 270 dolara, pišu na siteu City Magazine.

 • Macutake pečurke

  Ove pečurke iz Japana imaju slatkasto ljut ukus koji ne odgovara svakome. Zbog činjenice da su na udaru štetočina, godišnje ih se proizvede vrlo malo, svega sto tona. Njihova cijena po kilogramu ponekad dostiže i 450 dolara.

 • Iberijski pršut

  Napravljen od zadnjih nogu španskih crnih svinja, iberijski pršut važi za veliki delikates. Ove svinje inače slobodno pasu i hrane se žirovima i korijenjem. Vjeruje se da je oleanska kiselina iz žirova upravo to što iberijskom pršutu daje tako specifičan ukus. Za cijelu svinjsku nogu sa iberijskim pršutom moraćete da izdvojite čak 4.500 dolara.

  Šafran

  Šafran je daleko najskuplji začin na svijetu. On se prodaje po cijeni od 4.500 dolara po kilogramu, prije svega zahvaljujući tome što je potrebno iskoristiti 34.000 listova šafrana za samo jedan kilogram ovog začina. Dobra vijest je da je veoma aromatičan, zbog čega je idealan dodatak rižotu, paelji i ribi.

  Fugu riba

  Ako posjetite riblji restoran u Japanu, komad fugu ribe može vas koštati 470 dolara. Razlog visoke cijene ovog obroka leži u tome što u njegovoj pripremi moraju da učestvuju specijalno obučeni kuhari jer je riba puna otrova koji mogu da izazovu smrtonosni ishod kod ljudi.

  Crna lubenica

  Crne lubenice rastu na japanskom ostrvu Hokaido i nije ih nimalo lako uzgajati. Godišnje se proizvede svega 100.000 komada. Cijena jedne crne lubenice može da dostignei 6.000 dolara. Imućniji Japanci ih ponekad poklanjaju mladencima na vjenčanjima.

 • Bijeli tartufi

  Nijedna lista najskupljih namirnica na svijetu ne bi bila potpuna bez tartufa. Mada su crni tartufi poznati i kao crni dijamanti, bijeli tartufi su još skuplji od njih. Najviše ih ima u italijanskih regijama Toskani i Pijemontu, gdje ih svinje i posebne rase pasa pronalaze ispod zemlje. Kilogram bijelih tartufa može koštati od 3.000 do 4.500 dolara.

  Vagju govedina

  Bifteci od vagju govedine važe za najsočnije na svijetu. Poznati su i po svom intenzivnom ukusu, zbog čega su veoma skupi. Oni se najviše služe u Japanu, ali se mogu pronaći i u SAD.

  Kavijar

  Kavijar je sirova riblja ikra koja se obično služi kao predjelo sa hljebom. Kavijar od riba iz Kaspijskog jezera se smatra veoma dobrim, a i za onaj iz Irana ćete morati da izdvojite pozamašnu sumu ako biste htjeli da ga okusite. Ipak, daleko najskuplji kavijar je od albino jesetra iz Sibira. Jedno malo pakovanje bijelog kavijara Strottarga Bianco košta čak 37.000 dolara.

 • Sjevernoplava tuna

  Ova vrste ribe ubraja se u ugrožene vrste, zbog čega njena cijena dostiže astronomske visine. Na japanskom tržištu sirove ribe jedna 273 kilograma teška sjevernoplava tuna prodata je na aukciji za nevjerovatnih 1,8 miliona dolara. Ova vrsta ribe se koristi u pripremi sušija i sašimija. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,