Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Deset najčudnijih uspjeha koji su dokaz da se svako može naći u Guinnessovoj knjizi rekorda

Preuzmite sliku

Guinnessova knjiga rekorda bilježi najvišu osobu na svijetu, najduži most ili pak najširu ulicu. No sadrži i mnoštvo luckastih rekorda koji nam daju naslutiti da ako imate neobičan talent ili se nađete u pravo vrijeme na pravom mjestu, i vi se vrlo lako možete naći u ovoj čuvenoj knjizi.

1. Lucky Diamond Rich iz Australije najtetoviraniji je čovjek na svijetu. Cijelo tijelo prekrio je šarenim tetovažama, a potom sve tetovaže prekrio crnom tintom, uključujući i očne kapke, kožu među nožnim prstima i unutrašnjost ušiju.

 • 2. Wendy Southgate iz Ujedinjenog kraljevstva žena je s najviše verificiranih individualnih pojavljivanja na Google Steet Viewu. Dok je šetala psa u Elmswellu u Suffolku 2009. godine, snimljena je 43 puta, prenosi punkufer.hr.

  3. Joel Strasser iz Laceyja u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama nosi titulu čovjeka s najviše čačkalica u bradi. Joelu je bilo potrebno 3 sata i 13 minuta da u bradu uspješno stavi 3500 čačkalica.

 • 4. Katarzyna Zielinska iz Poljske ima najmanjeg konja na svijetu. Bombel je visok 56,7 centimetara, a živi u konjušnici Kaskada u Lodzu. U slobodno vrijeme rado posjećuje pacijente u obližnjoj dječjoj bolnici.

  5. Britanski mehaničar Guy Martin oborio je Guinnessov rekord u najbržoj vožnji traktora. Modificirao je traktor JCB Fastrac koji inače može doseći brzinu od 66 kilometara na sat, te s njim dosegao brzinu od nevjerovatnih 217,5 kilometara na sat.

  6. Michelle Lesco iz Sjedinjenih Američkih Država drži rekord kao osoba koja je najbrže pojela zdjelu kuhane tjestenine. Za to joj je trebalo 26,69 sekundi. Tjesteninu je pojela u bistrou Oregano's pizza u Scottsdaleu u Arizoni, 18. septembra 2017.

  7. Prayagraj u Uttar Pradeshu u Indiji oborio je rekord u najvećem broju ljudi – njih 10.180 – koji su u isto vrijeme čistili pod. Vlasti spomenutog grada dogovorile su obaranje rekorda kako bi ukazale na važnost čistoće.

 • 8. Policija Abu Dhabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 29. januara 2020. sudjelovala je u najdužem rukovanju prema broju uključenih na svijetu. U njemu je sudjelovalo 1817 osoba.

  9. U Guinnessovnoj knjizi rekorda Tony Glover iz Ujedinjenog Kraljevstva zabilježen je kao osoba s najtežim lukom. Taj poljoprivrednik uzgojio je glavicu luka tešku 8,5 kilograma koja je izmjerena pred sucima na Harrogate Autumn Flower Showu u Harrogateu u Sjevernom Yorkshireu 12. septembra 2014. godine.

 • 10. Mujtaba Hassan Mughal iz Pakistana oborio je rekord u najviše oraha zdrobljenih nunčakama. U jednoj minutu zdrobio je čak 118 oraha. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje