Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Debeljuškasti likovi iz crtanih filmova izazivaju gojaznost kod djece

Preuzmite sliku

Debeljuškasti junaci animiranih filmova, poput Obelixa, Erica Cartmana i Homera Simpsona, utiču na širenje gojaznosti među djecom, tvrde istraživači.

Prošle godine je jedan britanski ljekar pisao Mattu Groeningu, kreatoru američke serije “Simpsonovi”, tražeći od njega da izmisli dijetu za svog glavnog junaka Homera koji, po njemu, podstiče loše navike kod djece.

Isto to važi i za Obelixa i njegovo prejedanje veprovinom, kao i za Cartmana iz serije “South Park”. Sva tri lika, ali i mnogi drugi, imaju “simbiotički odnos” sa hranom, dajući tako užasan primjer djeci, ističe se u studiji istraživača sa Univerziteta u Koloradu.

Stručnjaci su posmatrali 300 djece starosti od šest do 14 godina koja su gledala razne crtane filmove, video igrice i stripove. Ustanovili su da djeca koja gledaju crtane sa debelim junacima jedu dva puta veće količine hrane i, što je još gore, najviše konzumiraju masnu hranu.

Naučnici, čija je studija objavljena u časopisu Journal of Consumer Psychology, smatraju da je ovo važno otkriće jer bi crtanimogli da imaju ključnu ulogu u edukaciji najmlađih.

“Crtani filmovi bi mogli da im pomognu da steknu zdrave navike”, kazala je vođa istraživanja Margareth Campbell sa Univerziteta u Koloradu. (tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje