Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li znate zašto su baš crvena i zelena glavne praznične boje?

Preuzmite sliku

Prodavnice su pune božićnih i novogodišnjih ukrasa, a boje koje bez sumnje prevladavaju jesu crvena i zelena.

Jeste li se ikada zapitali zbog čega su upravo te dve boje sinonim za praznične boje? Ukrašavanje u vrijeme Božića ima posebno značenje, pa tako i boje koje simbolizuju rođenje Isusa Hrista: zelena i crvena. Zbog čega su baš te dvije boje simbol Božića?

Zelena

Božikovina i imela već se hiljadama godina koriste za ukrašavanje povodom Božića. Godišnje doba zime hladno je, tamno i turobno, i upravo se zato zimzelene biljke koriste za dekoracije – kao podsjetnik da zima neće trajati vječno.

  • Crvena

    Boja bobica božikovine, crvena, predstavlja Isusovu krv jer se on žrtvovao za ljude i umro na krstu. Hrišćanima je tako crvena jednostavan, a opet poseban podsjetnik na ono što je njihov spasitelj učinio za njih. Druge boje koje se često koriste u božićnim dekoracijama jesu zlatna, bijela i plava.

    Jedan od sveta tri kralja donio je zlato na poklon malom Isusu, a zlatna ujedno simbolizuje i vitlejemsku zvijezdu koju su tri kralja slijedila na putu do Vitlejema. Bijela simbolizuje mir i čistoću, dok je plava simbol Isusove majke, Djevice Marije, a tumači se i kao sinonim za nebo i raj. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,