Četvrtak, 15. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li znate zašto se sat nosi na lijevoj ruci?

Preuzmite sliku

Opšte je prihvaćena činjenica da se sat nosi na lijevoj ruci, ali da li ste se ikada zapitali zašto je to tako?

Ako pažljivo posmatrate, primjetit ćete da ovo pravilo ima izuzetke. Većina ljudi zaista nosi satove na lijevom zglobu, ali neki ga nose i na desnom. Možda ste takođe čuli da bi muškarci trebalo da nose satove na lijevoj ruci, a žene na desnoj.

Zašto je to tako?

Za to postoji logično i praktično objašnjenje, ali ima i svoju historijsku pozadinu. Sve do 20-ih godina prošlog vijeka ljudi, prije svega muškarci, nosili su džepne satove. Kada su se pojavili prvi ručni satovi oni su bili veoma glomazni i teški.

  • Budući da je veći dio populacije desnoruk, ti veliki satovi su manje smetali na lijevoj ruci; ako je desna ruka zauzeta lakše možete da pogledate na lijevoj koliko je sati. Nošenje satova na manje dominantnoj ruci smanjuje rizik od oštećenja tog često veoma skupog aksesoara. I

    sti princip važi i za pametne satove, budući da će vam vjerovatno biti teže upravljati satom svojom nedominantnom rukom. Neki proizvođači pametnih satova čak predlažu da sat nosite na lijevoj ruci zbog njegovog dizajna, ali i zbog pravilnog rada funkcija. Primjer za to je funkcija očitavanja otkucaja srca koja daje tačna merenja samo ako sat nosite na ijevoj ruci. (Telegraf.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,