Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Da li znate u kojem mjestu se govori više jezika nego bilo gdje na svijetu?

Preuzmite sliku

Dok ste odrastali sigurno ste čuli različite jezike u vašoj okolini. Možda mnogo, možda nekoliko, a možda samo jedan. Ali ako ste nekad bili u svjetskoj prestonici jezika, bili ste okruženi stotinama jezika u svakom trenutku – možda čak i ne znajući.

Prema organizaciji Alijansa ugroženih jezika (Endangered Language Alliance, ELA), jedna oblast u Sjedinjenim Američkim Državama je dom više jezika nego bilo koje drugo mjesto na planeti. U New Yorku se upotrebaljava više od 800 jezika, ali okrug Queens je šampion na Zemlji: samo na tom području se govori 138 jedinstvenih jezika. Zapravo, veća je vjerovatnoća čuti te nejasne jezike u Queensu, nego u malim, zabačenim mjestima odakle su i došli.

Oblast Queens je veličine 280 kvadratnih kilometara, tako da su mnoge kulture i mnogi jezici upakovani u neposrednoj blizini. Zašto toliko različitih jezika? Za to treba zahvaliti New Yorku jer je bio prva stanica za mnoge došljake koji su potražili svoj novi dom u Americi.

Koje sve jezike možete čuti u Queensu? Evo skraćene liste koja vam pruža samo jedan djelić: engleski, grčki, filipinski, indonežanski, ruski, japanski, litvanski, srpski, hrvatski, nepalski, kineski, norveški, španski, njemački i mnogi, mnogi drugi.

To ne znači da ljudi hodaju okolo znajući savršeno po pet jezika. Prema podacima iz popisa stanovništva za 2015. godinu, 44 odsto stanovništva starosne dobi pet godina ili starije, u svojim domovima koriste engleski jezik, dok 56 procenata koristi jezik koji nije engleski. Ako želite da poboljšate svoju jezičku biblioteku, istraživanja pokazuju da metoda učenja, poznata kao razmaknuta ponavljanja, može vam pomoći da brže savladate više jezika. Poslije nekog vremena, ko zna, možda ćete sebe nazivati poliglotom, ili hiperpoliglotom. Možda vam je potreban jedan pit-stop u Queensu kako biste dobili inspiraciju. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,