Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li znate šta ustvari znači kada mlada baca bidermajer?

Preuzmite sliku

Svi znamo da je ovo jedan od obaveznih rituala na vjenčanjima kod nas, ali da li znate zašto ustvari mlada baca bidermajer?

Mlada to čini nakon sklapanja braka u gomilu neudatih djevojaka, koje se trude da uhvate svoju šansu za sretnu udaju.

Prema narodnom vjerovanju djevojka koja uhvati bidermajer će imati sreće u ljubavi i ubrzo će se udati.

Korijeni ovog običaja potiču iz daleke prošlosti kada se vjerovalo da nevjesta donosi sreću, što je zapravo istina i danas, ali ne u takvim razmjerama.

Međutim, znate li da je ovaj običaj počeo da se sprovodi umjesto jednog starog običaja koje mlade zasigurno nisu voljele.

 • Nekada su se otimali oko mlade i vjenčanice, a ne oko bidermajera.

  Naime, prije nekoliko stotina godina vjerovalo se da ako dodirnete mladu na vjenčanju, pratiće vas sreća, a ukoliko biste joj iscjepali komad vela ili pak vjenčanice, bili biste pravi sretnik.

  U srednjevjekovnoj Engleskoj, vjenčanice nisu bile tako skupe kao danas i smatralo se da vjenčanica donosi sreću neudatim devojkama, pa bi tako neudate gošće maltene očerupale mladu, odnosno njenu haljinu, da bi se i one udale uskoro.

  Kako se gosti ne bi otimali i čerupali mladu to jest nevjestu, počeo je da se baca bidermajer, što je vrlo brzo bilo prihvaćeno, a ovaj običaj dodirivanja nevjeste ili cjepanje vjenčanice, opravdano je otišao u zaborav. (ddl.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,