Četvrtak, 21. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li znate na kojoj ruci se nosi burma, a na kojoj vjerenički prsten?

Preuzmite sliku

Sada da pitate nekoga na kojoj ruci se nosi vjenčani prsten, vjerovatno bi tačno znali da odgovore samo oni koji ga nose.

A možda ste primijetili i da negdje nose na lijevoj a negdje na desnoj ruci. Pa šta je pravilno?

Odgovor je: i jedno i drugo, sve zavisi od tradicije koja je nastala prije 4.800 godina u Egiptu. Krug simbolizuje vječnost, bez početka i kraja. Kada se daje prsten, to označava besmrtnu ljubav.

Stari Rimljani i Egipćani vjerovali su da četvrti prst na desnoj ruci ima nerv ili venu koji ga direktno povezuju sa srcem. Rimljani su čak imali posebno ime za to: „vena ljubavi“ (latinski Vena amoris).

Prsten na tom četvrtom prstu je označavao da su osobe povezane i da su im srca zauzeta.

Nažalost, anatomija je opovrgla ovo vjerovanje: svi prsti imaju vensku vezu za srcem čime je razbijeno simboličko vjerovanje.

 • Ali postoji još jedno objašnjenje koje nije toliko romantično. Rimljani su prvi nosili vjenčani prsten na desnoj ruci. Vjerovali su da je lijeva ruka nesretna i „nepouzdana“.

  Mnogo godina je u Indiji bio običaj da se prstenje nosi samo na desnoj ruci, jer se lijeva ruka smatrala „nečistom“. U današnje vrijeme dozvoljeno je nositi burme na bilo kojoj ruci.

  U Njemačkoj i Holandiji parovi nose vjereničko prstenje na lijevoj ruci, a burme na desnoj. Time označavaju da su promijenili status i svoju vezu ozakonili pred Bogom i svijetom.

  Švedske nevjeste mogu nositi jedinstvene komplete koji se sastoje od vjereničkog prstena, burme i majčinog prstena.

  Prema jevrejskoj tradiciji, vjerenik stavlja prsten na kažiprst desne ruke svoje vjerenice. Poslije venčanja žene ga obično nose na prstenjaku iste ruke. (24sedam.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,