Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Da li znate koliko ima okeana na Zemlji i po čemu su poznati?

Preuzmite sliku

Bogatstvo prirode i života koje se krije ispod površine mora nešto je što nije lako zamislivo niti još uvijek do kraja istraženo.

Okeani su stoljećima fascinirali i inspirirali brojne ljude, bilo da se radilo o pjesnicima, ratnicima, moreplovcima, carevima i kraljevima, a bili su i tema brojnih umjetničkih djela. Sve tajne koje oceani sa sobom nose nisu poznate i vjerovatno nikada neće biti poznate ljudskom rodu.

Na Zemlji ima pet okeana, od kojih je najveći Tihi ocean. Zauzima gotovo trećinu Zemljine površine, a svoje ime može zahvaliti jednom od najpoznatijih moreplovaca – Ferdinandu Magellanu. Proteže se od Beringova mora na sjeveru do Antarktike na jugu te od Indonezije prema Kolumbiji i Peruu.

 • Zanimljiva je činjenica i to što, osim što je to najveći okean, u dubini Tihog oceana nalazi se i najdublja tačka na svijetu od 11.034 metra, što je više i od najviše tačke na svijetu – Mt. Everesta.

  Drugi je po veličini Atlantski okean, a ime mu potiče iz grčke mitologije i znači “Atlasovo more”. Nalazi se između Amerike i Evrope, a obuhvaća površinu od nevjerovatnih 106.450.000 km². Prosječna je dubina Atlantika oko 3926 metara, a najdublja tačka nalazi se na 8605 metara.

 • Iza Atlantskog okeana po veličini dolazi Indijski ocean, koji pokriva oko 20 % Zemljine površine. Sa sjevera je okružen Azijom, sa zapada Afrikom i s istoka Malajskim poluotokom i Australijom. Na jugu se spaja s Južnim okeanom. Zanimljivo je to da Indijski ooean sadrži neke od najljepših otoka na kugli zemaljskoj kao što su Madagaskar, Mauricijus, Sejšeli, Maldivi i Šri Lanka.

  Preostala dva okeana su Južni ocean, koji se nalazi oko Antarktike na južnoj polutki, te Sjeverni okean, koji okružuje sjevernu polutku Zemlje, ledeni i nedovoljno istraženi… (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,