Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Da li ste znali da je pilates zapravo nastao u zatvoreničkim kampovima

Preuzmite sliku

Naravno da znate šta je pilates. Da li znate i bizaran način na koji je ta riječ nastala?

Danas je savršena vježba za one koji žele da sagore kalorije i izgledaju vitko. Međutim, u početku pilates nije bio namijenjen mršavljenju. Bio je to način da ljudi prežive u zatvoreničkim kampovima. Pilates je, dakle, kulturni fenomen rođen iz mučenja, prenosi B92.

Na početku Prvog svjetskog rata, britanska vlada bila je sumnjičava prema mladim Nijemcima. Kako bi kontrolisali imigrantsku populaciju, Britanci su mnoge od njih uhapsili i smjestili u kampove na ostrvu Man.

U jednom od tih kampova zatvoreno je je 23.000 ljudi. Uslovi su bili užasni, i mnogi zatvorenici su se žalili na “bolest bodljikave žice”, što je mentalno iscrpljivanje slično depresiji.

  • Joseph Pilates pronašao je lijek za zatvorenike. Bio je snažni bokser prije rata, pa je zato vjerovao da vježba može ojačati njemačku odlučnost.

    Koristeći okvire kreveta, napravio je nešto poput mašine za vježbanje. Mišiće biste mogli da vježbate čak i dok ležite u krevetu, piše sajt Valpo Life.

    Njegov proizvod je funkcionisao. Niko od zatvorenika koji su koristili Pilatesovu opremu nije umro tokom izbijanja španskog gripa 1918. godine.

    Nakon uspjeha u Americi, Pilates je postao guru za ljubitelje zdravog života i vježbanja širom svijeta. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje