Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li ste se ikada zapitali šta se desi kada putnik umre u avionu?

Preuzmite sliku

Ako ikako možete, nemojte umrijeti u avionu. Može biti stvarno nezgodno, kako za vas, tako i za druge. Godišnje leti oko 3.6 milijardi putnika. Tu i tamo neki od njih i umru za vrijeme leta.

Šta posada radi u slučajevima kada putnik umre za vrijeme leta? Samo da naglasiomo da niko tehnički ne može da „umre“ u avionu. Zbog pravnih razloga, posada ne može zvanično da potvrdi smrt. Aviokompanije vrlo ozbiljno sankcionišu doktore koji tako nešto urade na letu. Nažalost, zakon je takav. Ipak, ako je osoba umrla, let mora da se nastavi, a na posadi je da smisli gdje će da odloži tijelo.

Neki avioni imaju posebno određene prostore u koje mogu da smjeste tijelo prosječne veličine do slijetanja. U drugim se slučajevima tijelo stavlja negdje u prolaz, po mogućnosti dalje od pogleda drugih putnika.

Najvažnije je da je kabinsko osoblje izvježbano da djeluje diskretno sa smrću tokom leta. Tijela se često prebace u prazan red sjedišta ili se stave negdje u prolaz iza zastora ili vrata. Nekad se tijelo prekrije dekom, ali procedure se razlikuju od avio-kompanije do avio-kompanije.

 • Šta je sa “prostorom za leševe” za koji smo čuli?

  Prostor za leševe nije urbana legenda . Singapore Airlines je imao flotu od A340-500 aviona koji su letjeli iz Singapura do Nevarka , svaki opremljen specijalnim pregradama za leševe (pod pretpostavkom da je kabina bila puna). Međutim, Singapur je zaustavio te letove u 2013. i prodao avion , tako da pregrade za leševe više nema.

 • Koliko često se desi da neko umre u avionu?

  Vrlo rijetko. Prema MedAire , kompaniji koja se bavi avio-pozivima u okviru medicinske hitne pomoći, od skoro 20.000 primljenih poziva 93 su se smrtno završili.

  U cilju očuvanja smirenosti, avio posada rijetko kada kaže bilo kojem putniku da je neko umro. Možda putnik pored vas, koji neće da se podigne da biste otišli u toalet nije uspavan nego jednostavno – mrtav. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,