Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li je ovo uistinu deset najljepših ulica na svijetu? (FOTO)

Preuzmite sliku

Svaka ulica i grad imaju svoj šarm. No Architectural Digest odlučio je pobrojati one najljepše – od Europe do Azije.

Ljepota je subjektivan pojam na koji utiču osobna razmišljanja, iskustva i sjećanja. No neka mjesta posebno su blagoslovljena dobrom geografskom lokacijom, kreativnim arhitektonskim rješenjem te istančanim smislom za lijepo osoba koje u njima obitavaju ili rade, prenosi punkufer.hr.

Uvaženi magazin Architectural Digest povodio se ovim parametrima kada je pobrojao najljepše ulice svijeta. Slažete li se s njima?

Rue du Petit Champlain, Quebec City, Kanada 

 • Uređena u evropskom stilu, ova ulica prepuna je unikatnih butika i bistroa koji stvaraju zapanjujuću kulisu tokom cijele godine. Posebno je lijepa u doba božićno-novogodišnjih blagdana.

  Colmar, Francuska

 • U blizini granice s Njemačkoj smjestio se jedan od najšarmantnijih francuskih gradova – pitoreskni Colmar. Teško je tu izdvojiti samo jednu ulicu, a Architectural Digest predlaže da svakako obiđete one u starom dijelu grada koje odišu posebnim šarmom.

  Jinli, Chengdu, Kina

  Ulica Jinli je prekrasna u svako doba godine, a posebno je zapanjujuća tokom kineske Nove godine.

  Aldama, San Miguel De Allende, Meksiko 

 • Istorijska i živopisna ulicama Aldama u San Miguelu De Allendeu nalazi se na popisu obaveznih stvari koje morate posjetiti u ovom meksičkom gradu. Internetski magazin Travel + Leisure proglasio je San Miguel De Allende najboljim gradom na svijetu 2013. godine.

  Zrinyi Utca, Budimpešta, Mađarska

 • Svega nekoliko metara udaljena od Dunava je slavna budimpeštanska ulica Zrinyi Utca. Po ovoj ulici za pješake puca prekrasan pogled na baziliku Sv. Stjepana.

  Tohid, Teheran, Iran 

  Veličanstvena planina Alborz predstavlja dramatičnu kulisu iranskom gradu Teheranu, kao i slavnom tunelu Tohid koji je dug gotovo tri kilometara.

  Bruges, Belgija

  Bruges često nazivaju Venecijom Sjevera što ne čude sve one koji su ga posjetili bar jednom. Ovo je još jedno mjesto na kojem je teško odabrati samo jednu ulicu. Zapanjujuća arhitektura u dobro očuvanom gradu pravi je mamac za brojne turiste.

  Burano, Italija 

  Ovaj otok u Venecijanskoj laguni ispresijecan je kanalima ,a ponosi se vrlo živahnim pročeljima zgrada koje su odlična pozadina za fotografiranje.

  Tetsugaku no michi, Kyoto, Japan

 • Tetsugaku no michi ili Filozofska šetnica je slavna ulica duga gotova dva kilometara u japanskom gradu kyotu. Ukrašena je stablima trešnje, pa ju je najbolje posjetiti u aprilu i početkom maja kad su isti u punom cvatu.

  Shambles, York, Engleska 

 • Šarmantna ulica u engleskom Yorku ispunjena je zapanjujućim zgradama od koje neke datiraju čak iz 14. stoljeća. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,