Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li je ovo najljepši stadion na svijetu? (FOTO)

Preuzmite sliku

Stadion Henningsvæ u istoimenom norveškom selu, koje broji oko 500 stanovnika, okružuju nazubljeni vrhunci i čarobna priroda, a mnogi ga smatraju najljepšim na svijetu…

Norveška skupina otoka Lofoti tek je 2007. godine cestom na mostovima povezana s ostatkom zemlje, a ranije su bili dostupni samo trajektom. No bez obzira na udaljenost, čest je gost na popisima mjesta na svijetu koje treba posjetiti barem jednom u životu, piše punkufer.hr.

Iako leže sjeverno od polarnice, zbog sjevernoatlantske struje klima je umjereno blaga – prosječna temperatura u januaru kreće se oko nule, a u julu se penje na oko 12 °C. More oko Lofota jedno je od najznačajnijih norveških ribolovnih područja pa ne čudi da se se stanovnici većinom bave ribolovom i preradom ribe.

No zaljubljenicima u nogomet Lofoti su zanimljivi i zbog fascinantnog stadiona. Wembley, Camp Nou ili Maracana legendarni su, ali „nazovimo ga“ stadion Henningsvæ u istoimenom selu koje broji petstotinjak stanovnika na otoku mami iznimnom ljepotom. Na njemu igraju rekreativci iz nogometnog kluba Henningsvær IL i djeca.

Nevjerovatno je da igrači uspiju zadržati koncentraciju s obzirom na ljepote koje ih okružuju. Stjenoviti otok obrubljuju dramatični nazubljeni vrhunci, a oko igrališta se nalazi tek komadić asfalta koji služi za parkiranje te drvene konstrukcije za sušenje bakalara. I samo selo plijeni pozornost zbog predivne arhitekture, ljupkih drvenih kućica i malih umjetničkih galerija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,