Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li biste probali pivo napravljeno od urina?

Preuzmite sliku

Nakon nekoliko popijenih piva obično žurite u toalet, da iz sebe izbacite višak tekućine koja se nakuplja u bešici.

Ali, belgijski naučnici tvrde da će uskoro aplicirati i reverzibilan proces – da pomoću urina kreirate pivo kojim ćete ublažiti žeđ.

Navodno, istraživači su pronašli spravu koja koristi solarnu energiju kako bi nečisti urin pretvorila u pitku vodu, od koje se može napraviti pivo.

Naučnici sa Univerizteta u Gentu kažu da se njihova tehnologija može primijeniti i u ruralnim predjelima svijeta kao i u zemljama u razvoju.

Ovaj sistem je, tvrde naučnici – dosta efikasniji, jer se može primijeniti i u predjelima bez stalnog napoja energije.

Dr. Sebastian Derese koji je kreirao ovu napravu kazao je: “Sada možemo napraviti pitku vodu iz urina, koristeći isključivo solarnu energiju”, prenosi Daily Mail.

Sprava koju je Derese razvio sakuplja urin u velike kanistere, a pomoću solarne energije zagrijava tekućinu. Zagrijani urin prolazi kroz membranu, koja izdvaja vodu, kao i potrebne sastojke poput kalija, nitrogena i fosfora.

Sakupljeni sastojci se potom pretvaraju u prirodno đubrivo. Koristeći slogan #peeforscience tim istraživača je nedavno svoj proizvod koristio na desetodnevnom muzičkom festivalu u centru Genta.

Sakupili su 1.000 litara vode izdvojene iz urina, odnosno mokraće. Ona će se sada koristiti za proizvodnju jednog od najprepoznatljivijih belgijskih proizvoda – zbog kojeg su poznati širom svijeta, piva.

“Mi to zovemo od kanalizacije do piva”, kazao je doktor Derese, koji je najavio da će ovaj sistem uskoro moći primijenjivati na sportskim događajima, aerodromima, kako bi urin transformisali u pivo.

Nadaju se dugoročnoj upotrebi u svakom slučaju, piše Daily Mail.

On se prvenstveno nada da će ovaj patent najviše koristiti u zemljama koje su u razvoju, i ruralnim zajednicama koje imaju problema sa pitkom vodom, kako bi u kratkom periodu dobili vodu…iz sopstvene mokraće. (N1/Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,