Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Da li biste nosili tuđe dlake: Napravljeno prvo odijelo od ljudskih brkova, brade i kose sa ciljem podizanja svijesti o muškom zdravlju

Preuzmite sliku

Austarlijska dizajnerka Pamela Kliman-Pasi predstavila je Mo-Her, prvo odijelo na svijetu napravljeno od dlaka sa muških brkova, brade i kose.

Prema njenim riječima, cilj projekta je podizanje svijesti o muškom zdravlju, prvenstveno o prevenciji samoubistva, raka testisa i prostate.

Inspiraciju je pronašla u priči pokojnog supruga, koji je preminuo od kancera debelog crijeva i testisa.

Održivi prodavci skupljali su dlake muškaraca iz australijskih berbernica kako bi obezbijedili materijal za Pamelin projekat.

“Za mene ovo bilo kao da kuham. Osjećam se kao da je ono što sam napravila sendvič od dlaka. Imala sam tkaninu za podlogu, a onda su vlasi naslagane na podlogu i sloj fine vune na vrhu”, objasnila je i dodala:

“Kada su dlake na tijelu smatra se da su prihvatljive i lijepe. Kada su van tijela one su odvratne i odbojne. Definitivno postoji polaritet”, zaključila je ova modna dizajnerka.

Pamela smatra da će odijelo zaista podići svijest o muškom zdravlju, a nas zanima da li biste ga vi nosili? (Telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje