Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čudna zgrada: Po jedan metar za svaku godinu života velikog vođe

Preuzmite sliku

Neobični hram turisti ne nalaze u vodičima nego otkrivaju na društvenim mrežama pa kreću u avanturu.

Ružičasta zgrada oko koje se obavija zmaj prizor je kakav možete vidjeti samo na Tajlandu, a odlučite li je posjetiti, ponesite sa sobom odjeću koja dovoljno pokriva kako biste mogli ući unutra. Zanimljiva građevina je budistički hram Samphran koji se nalazi oko 40 kilometara od Bangkoka ili sat vremena vožnje.

Samphran turistički vodiči još uvijek nisu toliko popularizirali da vrvi posjetiteljima tako da predstavlja jednu od rijetkih znamenitosti u kojoj možete doživjeti mir i tišinu. Zapadnjaci većinom saznaju za hram zahvaljujući društvenim mrežama, ponajprije Instagramu, piše punkufer.hr.


  • Do hrama se najčešće dolazi taksijem iz centra Bangkoka, a umjesto ulaznice uplaćuje se donacija. Na ulazu se potrebno izuti pa su čarape, uz duge hlače i rukave praktičan rekvizit. Do vrha hrama penje se kroz betonirano zmajevo tijelo za što je potrebno oko deset minuta hodanja koje se nagrađuje prekrasnim pogledom sa 16. sprata.

    Zgrada ima 80 metara, koliko je veliki vjerski vođa Buda imao godina u vrijeme kad je umro. Osim vanjštinom, hram je neobičan i zbog unutrašnjosti koja nije tipično ukrašena i očuvana. Jednostavan i mjestimično „ofucan“ hram vapi za uređenjem, ali mističnog ugođaja i mira mu ne nedostaje, zbog čega je i toliko popularan.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,