Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čudesni toplomjer: Dovoljno je da pređete preko čela i očitate temperaturu

Preuzmite sliku

Zdravstveno-tehnološka kompanija Withings predstavila je toplomjer koji koristi neinvazivne metode pri mjerenju dječije temperature.

Za razliku od tradicionalnih toplomjera, dovoljno je da njim pređete preko čela, a može očitati temperaturu ako je udaljen i jedan centimetar od kože.

Toplomjer ima oblik deblje olovke, a oslanja se na 16-infracrvene senzore za brzo mjerenje najtoplijih područja, javlja Buka.  Iako se može koristiti za ljude bilo koje dobi, na tržištu se prije svega pojavio za bebe i djecu, kod kojih su se temperature prethodno mjerile rektalno.

Čitanje temperature postiže se putem algoritama koji uzimaju u obzir temperaturu okoline i toplinu kože. Nakon mjerenja toplomjer vibrira kako bi upozorio korisnike da je očitavanje završeno.

Toplomjer šalje povratne informacije u vidu boja – zelena je za normalnu, narandžasta za povišenu, a crvena za visoku temperaturu.

Koristi također Wi-Fi za povezivanje na prateću aplikaciju koja prati temperature i šalje podsjetnike na pametni telefon. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,