Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Čudesna kuća od gline postala je hit: Arhitekta smatra da bi ovakve kuće mogle zbrinuti milione porodica

Preuzmite sliku

Tu su dnevni boravak, nekoliko soba, potpuno opremljena kuhinja i kupatilo, stepenište koje vodi u luksuznije prostorije i sobe za odmor… Čak je i namještaj izrađen od gline.

Spoj umjetnosti i arhitekture, kažu svjedoci. Gotovo nevjerovatna kućica izgleda kao da je iz bajke ili Gospodara prstenova, a zapravo je tu, na ovom svijetu. Tačnije, u Kolumbiji gdje ju je arhitekt Octavio Mendoza podigao uz pomoć gline.

I samo od gline, bez korištenja ijednog drugog materijala, uspio je podići kuću na dva sprata. Ostavio ju je da se suši i stvrdne na suncu, a kada je „gradnja“ završena, svi su zaključili kako izgleda kao posuđe u kojem možete živjeti.

Sam oblik kuće odražava arhitektovu želju da bude podignuta u skladu s prirodom. Osim što je održiva, njeni blagi, zakrivljeni oblici podsjećaju na harmoniju koja vlada u prirodi, prenosi punkufer.hr.

Unutrašnjost kuće je prostrana i ugodna. Hodnici i prozori propuštaju zrak, a podovi su popločeni šarolikim mozaikom koji dodaje mnoštvo boja. I ništa ne nedostaje – tu su dnevni boravak, nekoliko soba, potpuno opremljena kuhinja i kupatilo, stepenište koje vodi u luksuznije prostorije i sobe za odmor… E, da, čak je i namještaj izrađen od gline.

Ono što je počelo kao eksperiment, pretvorilo se u uspjeh zvan vjerovali-ili-ne. Bilo bi šteta „potrošiti“ je samo na jednu porodicu sretnika, pa je ovako kuća ostala otvorena za posjetioce koji mogu ući po simboličnoj cijeni od 5 KM.

Arhitekta ionako ima dodatne nedovršene planove, pa je stignete posjetiti prije nego je dovrši i poželi provesti ugodnu penziju u njoj. Što se njega tiče, ovo nije ništa posebno. Barem ne bi trebalo biti. Podsjeća kako u određenim dijelovima svijeta postoje brojni primjeri ovakve arhitekture koja se može uklopiti u prirodu i ne štetiti okolišu tokom gradnje – na taj način mogli bismo zbrinuti milione porodica, a imati održivu gradnju.

Iako se službeno zove Casa terracota, komšije duž ulice prozvali su je Kućom Kremenko. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,