Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čudesna ‘djeva od blata’ je kip koji mijenja izgled ovisno o dobu

Preuzmite sliku

Cornwall smješten na jugozapadu Engleske bajkovito je mjesto radnje brojnih priči legenda (poput npr. one o kralju Arturu).

U mističnom su kraju smješteni i tajanstveni Izgubljeni vrtovi Heligana – sjedište porodice Tremayne staro više od 400 godina i jedno je od najtajanstvenijih i najromantičnijih imanja u Engleskoj: savršeno za istraživače, ljubitelje prirode i biljaka i romantičare.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Lost Gardens of Heligan (@heligangardens)

Heligan krije mnoge tajne, a jedna od njih je i skulptura Mud Maid (Djeva od blata), koju su napravili lokalni umjetnici, brat i sestra Pete i Sue Hill. Skulptura je napravljena 1997. godine i od tada je nezaobilazna atrakcija koju izbliza pogledaju svi koji imaju priliku prošetati kroz 80 hektara prostrane vrtove pune čudesnog i egzotičnog drveća i biljaka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @qvwoman

Mud Maid je živa skulptura, a njezina se ‘odjeća’ i ‘kosa’ mijenjaju s godišnjim dobima kako rastu i umiru trava, bršljan i mahovina. To dokazuje i njezin izgled koji ‘oživi” u proljeće i ljeto i opet se mijenja u jesen i na zimu. Okvir skulpture napravljen je od obrađenog drva i mreže, a preko njega su brat i sestra nanosili ljepljivo blato.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @jav_eiv

Lice djeve izrađeno je od mješavine blata, cementa i pijeska, a izvorno je bila obložena jogurtom kako bi po njoj izrasli lišajevi narastali. Glava je napravljena uglavnom od drva, a odjeću je djevi sam načinio bršljan.

Desetljećima je historija čuvala tajnu ovog skrivenog vrta, zbog čega se razdoblje u historiji vrtova između 1914. i 1990. godine naziva i izgubljenim godinama. Prava se prekretnica odvila 1990. godine, kada su Tim Smit i John Willis, inače potomci porodice Tremayne, otkrili vrata jednog ozidanog vrta i odlučili mu vratiti stari sjaj.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Daniela Martinez (@wanderinginthenow)

Danas su vrtovi Heligan jedni od najomiljenijih i najromantičnijih vrtova u Velikoj Britaniji, cijenjeni kako zbog svoje ljepote i misterioznosti, tako i zbog ekstenzivnog i nagrađivanog projekta obnove.

Porodica Tremayne u čijem su vlasništvu bili Izgubljeni vrtovi navodno je još u 18. stoljeću zapošljavala 22 vrtlara da paze na imanje kako bi se održalo ispravnim i urednim.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Waste-Ed (@get.waste.ed)

Začeci porodične kuće sežu u 13. stoljeće, da bi se intenzivan razvoj i širenje vrta imanja odvijao od sredine 18. pa kroz cijelo 19. stoljeće.

Kraj 19. stoljeća bilo je ‘zlatno vrijeme’ za Heligan, ali samo nekoliko godina kasnije počelo se širiti nepregledno raslinje i trnje. Početak Prvog svjetskog rata označio je i početak propadanja imanja s radnicima koji su otišli na front i kojih se većina nije iz vrata ni vratila.  (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,