Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čovjek koji je izmislio čips: Gost mu dva puta vraćao tanjir

Preuzmite sliku

U ljeto 1853. godine u zalogajnici Moon’s Lake House u Saratoga Springsu, u državi New York, Cornelius Vanderbilt, bogati vlasnik parobroda, čekao je svoju večeru.

U kuhinji je pripremao George Crum, afroamerički kuhar, pekući vjerovatno jarebicu ili šljuku, posluženu uz pomfrit. Ali kada je tanjir stigao pred Vanderbilta, on ga je odbio, kazavši da je pomfrit predebeo. Kako gost nije bio zadovoljan, tražio je drugu porciju,a Crum je isjekao tanje komade, ispekao i ponovo poslao narudžbinu. Gost i dalje nije bio zadovoljan.

  • Iznerviran, Crum je krompir isjekao tako tanko da ga je bilo nemoguće jesti viljuškom. Međutim, gost je bio oduševljen i jedna od najpopularnijih grickalica na svijetu bila je rođena. Ubrzo, čips je bio na stalnom meniju u tom restoranu, a Crum je vremenom otvorio svoj restoran.

    Sve vrijeme, krompir se čistio i sjekao ručno, a otkriće mehaničke ljuštilice za krompir, dvadesetih godina prošlog stoljeća utrlo je put čipsu ka svjetskoj slavi. Od svog nastanka do 1920. čips je bio specijalitet karakterističan za Novu Englesku, kada je Herman Lay, putujući trgovac sa američkog Juga popularizirao grickalicu sve od Atlante do Tennesseja

    Krompir je danas najrasprostranjenija hrana na svijetu, poslije rižea, a tanki, slani i hrskavi listići krompira omiljena su grickalica gotovo svih nas. (cdm.me)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,