Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čovjek koji je iz inata sam sebi izgradio dvorac (FOTO)

Preuzmite sliku

Da bi izgradio ovo monumentalno zdanje Moussa je pomaknuo više od 6000 komada kamena, od čega su neki težili čak 150 kilograma, piše punkufer.hr.

Moussa Al Maamari u školi se zaljubio u prekrasnu djevojku Sayde koja je poticala iz imućne porodice. Pitao ju je bi li bi mu bila djevojka, na što je odgovorila: “Kada budeš imao dvorac možeš mi se obratiti.“

Na satovima likovnog počeo je skicirati polaču za svoju Sayde iako je učitelj tražio da nacrta nešto sasvim drugo. Misleći da ga namjerno provicira, učitelj se razbjesnio i kaznio Al Maamarija rekavši mu da nikad neće posjedovati dvorac.

Moussa Al Maamari je s 14 godina napustio školu te je odlučio dokazati svojem učitelju da može ostvariti svoje nove snove. Graditeljski zanat počeo je izučavati kod ujaka koji je u to vrijeme renovirao dvorac u Sidonu.

Razvijao je svoje vještine, štedio novac, a 1962. godine uspio je kupiti komad zemljišta na kojem je počeo graditi svoju palaču u srednjevjekovnom stilu. Bilo mu je tada 31. godina.

Da bi izgradio ovo zdanje Moussa je pomaknuo 6000 komada kamena, od čega su neki težili čak 150 kilograma. U gradnju je utrošio svo svoje slobodno vrijeme, a pomagala mu je i njegova supruga Mary.

Na vrata dvorca postavio je natpis: “Ušao sam ovdje kao mladi čovjek, a izašao kao ostarjeli muškarac”, pokušavajući pojasniti kako je zapravo cijeli svoj život proveo gradeći svoj dvorac.

Zanimljivo je pripomenuti i da je namjerno napravio vrlo mala ulazna vrata kako bi mu se eventualni posjetitelji trebali pokloniti prije nego što uđu u dvorac.

Danas je dvorac Moussa u Libanonu jedan od najposjećenijih turističkih atrakcija koji u ljetnim mjesecima svakoga dana razgleda i hiljadu posjetitelja. Smješten je u planinama Shouf između Deir el-Qamara i Beiteddinea na 900 metara nadmorske visine.

Dvorac se prostire na 325 kvadratnih metara, broji 30 prostorija te oko 150 figura u prirodnoj veličini koji prikazuju povijest Libanona. Svaku od tih lutaka Moussa je ručno izradio. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,