Subota, 31. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Čovjek je krivac: Najveći organizam na svijetu umire

Ogromna kolonija jasike u američkoj državi Utah, pod nazivom Pando, za koju je genetskim testovima utvrđeno da je jedinstven živi organizam, prestala je da se reprodukuje prije 30 godina, a stručnjaci navode da zbog čovjekovih aktivnosti odumire.

Pando se kao jedan jedini živi organizam prostire na površini od 43 hektara, stara je najmanje 80.000 godina, a procjenjuje se da teži više od 6.000 tona.

Zovu je i Drhtavi džin, a sva drveća iznad zemlje povezana su prostranim podzemnim korjenskim sistemom. Poslije hiljada godina razvoja, međutim, Pando je u nevolji jer više ne raste, odnosno nema novih mladica. U stvari, kako je utvrdilo istraživanje objavljeno u časopisu PLOS One, Pando je prestala da se samoreprodukuje prije najmanje 30 godina.

“Zbog čovjeka se sve ovo dešava”, tvrdi Paul Rodgers sa Univerziteta u Utahu, prenosi RTS pozivajući se na portal Gizmodo.

Ljudi su omogućili da lokalna populacija jelena drastično poraste, jer su njihovi prirodni predatori skoro potpuno istrebljeni. Osim toga, rančeri u blizini puštaju stoku, koja zajedno sa jelenima temeljno uništava nove mladice prije nego što imaju prilike da očvrsnu. Njihovi veliki apetiti doveli su do toga da istraživački tim nije mogao da pronađe nijednu mladicu kojoj nadzemni dio nije pojeden.

“Ono što ovom čudesnom sistemu treba jeste da se odmori i zaštiti od preživara”, navodi Rodgers, objašnjavajući da samo državne vlasti mogu to da urade.

Manjak novog drveća postao je evidentniji i kada su autori studije analizirali snimke iz vazduha iz 1939. godine. Tada su primijetili i da su neki dijelovi tokom vremena iskrčeni.

“Na tim površinama nikada ništa nije niklo zbog kombinacije sječe, a onda i životinja koje jedu mladice”, navodi Rodgers. (RTS)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,