Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čokoladna krema koja je nastala greškom, a danas je najpopularnija od svih…

Preuzmite sliku

Ganache je mješavina slatkog vrhnja i čokolade, najjednostavnija je čokoladna krema. Navodno je nastao greškom pariškog kuhara koji je slučajno pomiješao vrhnje i čokoladu nadajući se da njegov chef neće primijetiti.

Ima različite namjene

Primjena ganachea je široka. Njime možete preliti tortu ili kolač, od ohlađenog možete oblikovati kuglice – tartufe ili napraviti toping na cupcakeovima. Za uspješan ganache upotrijebite kvalitetnu čokoladu i slatko vrhnje sa većim postotkom mliječne masti, prenosi index.hr.

Od tučenog ganachea možete dobiti pahuljastu kremu ako ga napravite u omjeru 1:1, pazeći da koristite čokoladu s većim postotkom kakaa. Nakon što pažljivo zagrijete slatko vrhnje i u njemu otopite čokoladu (nikako ne smije proključati, to je važno), kremu stavite na hlađenje uz povremeno miješanje. Prekrijte je plastičnom folijom kako biste izbjegli stvaranje opne na vrhu kreme.

Ohlađeni ganache miksajte 4 do 5 minuta dok se ne formira lagana krema. Pripazite s dužinom miksanja jer vrlo lako možete pretući kremu. Tučeni ganache podsjeća na mousse pa je idealan za pripremu deserta u čaši.

Donosimo još nekoliko omjera za pripremu ganachea ovisno o namjeni:

3 čokolade + 1 slatko vrhnje = glazura
2 čokolade + 1 slatko vrhnje = čokoladni tartufi
1 čokolada + 1 slatko vrhnje = čvrsta gusta krema
1 čokolada + 1.5 slatko vrhnje = desert u čaši
1 čokolada + 2 slatka vrhnja = tekuća glazura

Ganache od bijele čokolade

Ganache se može izraditi i od bijele čokolade, ali omjeri su znatno drukčiji jer što je manji postotak kakaa, manje ćete trebati slatkog vrhnja. Za ganache od bijele čokolade bit će vam potrebna 3 puta veća količina čokolade od količine vrhnja.

Šta s viškom kreme?

Ako vam nekim slučajem ostane viška ganachea, možete ga čuvati u frižideru do 5 dana ili ga smrznuti do 2 mjeseca. Smrznuti ganache možete otopiti na pari, vrlo pažljivo u mikrovalnoj ili na sobnoj temperaturi.

Šta treba izbjegavati?

Izbjegavajte zagrijavanje slatkog vrhnja u mikrovalnoj kako se ne bi pregrijalo, također izbjegavajte mutilice – pjenjače prilikom miješanja s čokoladom da izbjegnete mjehuriće zraka, a najveći neprijatelj ganachea je voda, pa ju izbjegavajte u širokom luku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,